Baksteen en cement

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Kleinschalige ontwikkelingswerkers bouwen wat af. Het liefst scholen en klaslokalen. Pakweg driekwart van ons is daarmee bezig, zo blijkt uit onderzoek van het CIDIN in Nijmegen. Er wordt wel eens wat neerbuigend gedaan over dat ‘schooltjes bouwen’. Zet dat wel zoden aan de dijk? Met bakstenen en cement heb je immers nog geen goede leraren…

De kleuterschoolKleinschalige ontwikkelingswerkers bouwen wat af. Het liefst scholen en klaslokalen. Pakweg driekwart van ons is daarmee bezig, zo blijkt uit onderzoek van het CIDIN in Nijmegen. Er wordt wel eens wat neerbuigend gedaan over dat ‘schooltjes bouwen’. Zet dat wel zoden aan de dijk? Met bakstenen en cement heb je immers nog geen goede leraren voor de klas. En trouwens, is scholen bouwen niet iets wat de overheid moet doen?  

Auma Okwany kent deze kritiek als geen ander. Ze is een Keniaanse onderwijsdeskundige en docent aan het Institute for Social Studies in Den Haag. Ze leidde de impactstudie naar het werk van stichting Harambee Holland, een particulier initiatief dat de afgelopen jaren heel wat schoolgebouwen in haar land neerzette.

In een zaaltje in Breda luisterde ik onlangs naar Okwani’s verhaal, benieuwd wat ze tijdens haar onderzoek in Kenia tegenkwam. Ze stelde ouders, kinderen en leerkrachten een simpele vraag: hoe heeft dit gebouw jullie leven veranderd?

Ouders waren opgelucht: nu hun kinderen niet langer in het zand zaten, hoefden ze minder kleren te wassen. Dorpelingen waren trots: dat mooie gebouw was van hén. Ze gebruikten het ook voor vergaderingen en als verkiezingscentrum. Ook de overheid was trots op de nieuwbouw in hun district: ze tekende voor de lerarensalarissen.

Ontroerend was de reactie van ouders van gehandicapte kinderen, die met steun van Harambee een nieuw revalidatiecentrum kregen. “We are hidden no more”, zeiden ze. “Vroeger moesten we naar een klein en benauwd gebouw. Het voelde alsof we ons moesten schamen voor ons kind. Dit mooie centrum vertelt dat ons kind belangrijk is.”

Het verhaal van Okwany gaat over groeiend zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Het zijn effecten die zich niet laten vangen in statistieken over leerlingenaantallen en slaagpercentages. Natuurlijk vraagt goed onderwijs meer dan een gebouw. Maar bakstenen en cement kunnen meer teweeg brengen dan ‘scholenbouwers’ zelf vermoeden.

Mirjam Vossen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons