Azië zet in op duurzaamheid door innovatie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De zeventien 'Sustainable Development Goals' vervangen eind volgend jaar de millenniumdoelen (MDG's) die bijna aflopen. De nieuwe doelstellingen richten zich op het stimuleren van economische groei, milieubescherming en een einde aan armoede tegen 2030. "Nu de economische groei toeneemt in Azië, gaat er meer aandacht uit naar toegevoegde waarde. Innovatie is daarbij belangrijk", zegt Francis Gurry, algemeen directeur van de Wereldorganisatie voor Intellectueel Eigendom (WIPO).

Het Asian Development Outlook Supplement, dat in juli werd gepubliceerd, handhaaft de voorspelling uit april dat de economie in de 45 ontwikkelingseconomieën in de regio in 2014 met 6,2 procent en in 2015 met 6,4 procent zal groeien. "In deze economieën heeft het duidelijk prioriteit om innovatie te laten werken voor duurzame ontwikkeling", zegt Gurry.

Innovatielanden
Belangrijke innovatielanden in Azië zijn Japan, Zuid-Korea en Singapore, terwijl ook China snel opklimt. Van de middeninkomenlanden gaat Maleisië aan kop als het gaat om innovatieprestaties. Van andere grote Aziatische landen hebben Indonesië, de Filipijnen en Vietnam de potentie om op te klimmen op de innovatieladder, volgens de Global Innovation Index (GII) 2014.

Belangrijke plek
Bruno Lavin, coauteur van de GII en directeur van INSEAD Global Indices, zegt dat het "een goed teken is dat innovatie een belangrijke plek heeft bij het ontwerp, en hopelijk de implementatie van de SDG's."

Drones
"Veel Aziatische landen zijn al opvallende concurrenten geworden. China bijvoorbeeld laat zich zien als een van de belangrijkste innovators op het gebied van drones, burgerluchtvaart, biotechnologie en telecommunicatie", zegt hij. Lavin waarschuwt echter dat in deze landen met veel inwoners "innovatie niet volledig geslaagd is als zij zich niet vertaalt in een beter leven voor de bevolking."

Tweedelingen
Gezien de tweedelingen in de regio, zoals snelle verstedelijking tegenover een omvangrijke plattelandsbevolking en extreme kwetsbaarheid voor klimaatverandering versus groeiende honger naar grondstoffen, moet innovatie volgens experts in de gehele economie plaatsvinden, willen de SDG's gehaald worden.

Steden
Het aantal sloppenwijkbewoners in ontwikkelingslanden steeg bijvoorbeeld van 650 miljoen in 1990 tot 863 miljoen in 2012. Meer dan de helft van deze mensen woont in Azië. Deze situatie zal naar verwachting verslechteren. Azië telt 56 procent van de grootste steden in de wereld, inclusief zeven steden in de top 10 van 'megasteden' met meer dan 10 miljoen inwoners.

Bodem van de piramide
"Onze aandacht gaat uit naar de 'bodem van de piramide', zowel in de steden als op het platteland. Technologische innovaties moeten zich op die bevolkingsgroepen richten", zegt Zeenat Niazi, vicevoorzitter van Development Alternatives Group en medevoorzitter van het Climate Action Network South Asia (CANSA).

Kleine bedrijven
Azië wordt de laatste jaren steeds innovatiever. Lanvin noemt de Tata Nano, een goedkope auto van het Indiase bedrijf Tata, een goed voorbeeld van plaatselijke en betaalbare innovatie die Azië nodig heeft. "Maar", zegt hij "als je een succesvolle innovator wilt zijn in Azië, moet je een erg groot bedrijf zijn zoals Tata of Huawei. Als Aziatische landen kleine, succesvolle innovatieve bedrijven meer ruimte op de markt geven, zouden we veel baanbrekende innovaties zien, vooral op het gebied van hernieuwbare energie."

Beeld: socialtechnologies.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons