Aziatische bendes spil ivoorhandel Centraal-Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

TRAFFIC analyseerde bijna 12.400 inbeslagnames van ivoor in 82 landen. Het onderzoek ging terug tot 1989. De gegevens zijn afkomstig van het Elephant Trade Information System (ETIS), de grootste database ter wereld van inbeslagnames van ivoor. "Er zijn veel conflictgebieden in Centraal-Afrika en we zien op dit moment dat er vanuit deze regio veel ivoor weg wordt gesluisd naar internationale markten, vooral in Azië ", aldus Tom Milliken, directeur van het Afrikaanse kantoor van TRAFFIC en auteur van het rapport. De illegale handel in ivoor houdt direct verband met de slechte opsporing en handhaving in delen van Afrika en Azië.

olifant 2Verdubbeling

Met name in China is er vraag naar het illegale ivoor. Het komt binnen via de havens van Hong Kong, Macao en Taiwan. Japan en Thailand fungeren ook als eindbestemming. De Phillipijnen vervullen vooral de rol van doorvoerland. Tezamen is in deze zeven landen en gebieden 62 procent van het inbeslaggenomen ivoor ontdekt, zo blijkt uit de ETIS-database. Wereldwijd zijn er per maand 92 inbeslagnames van ivoor, dat is 3 per dag. Het aantal grote inbeslagnames (1 ton of meer) is de afgelopen jaren toegenomen: van 17 tussen 1989 en 1997 tot 32 tussen 1998 en 2006.

Stroperij

Volgens het Wereld Natuur Fonds staat onomstotelijk vast dat een bloeiende binnenlandse ivoorhandel de illegale internationale ivoorhandel opstuwt, hetgeen weer de drijvende kracht is achter de stroperij van olifanten. "Het is dus ongelooflijk belangrijk om een eind te maken aan deze illegale, binnenlandse markten", aldus Van de Gronden.

Volgende maand komen 171 landen, waaronder veel Afrikaanse landen, in Den Haag bijeen voor de CITES-conferentie. Hier worden afspraken gemaakt over de internationale handel in bedreigde planten en dieren. Tijdens de vorige CITES-conferentie in 2004 in Bangkok hebben de deelnemende landen het 'Action Plan for the control of trade in African elephant ivory' aangenomen. Doel was om handhaving in Afrika en Azië te verbeteren en de lokale bevolking bewust te maken van de risico's van ongereguleerde ivoorhandel. Maar volgens het WNF is er tot nu toe weinig werk gemaakt van de implementatie van dit actieplan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons