Avonturiers gezocht voor expeditie naar Sumba

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ontwikkelingsorganisatie Hivos organiseert in de maand juni een expeditie naar het Indonesische eiland Sumba. ‘Expeditie Sumba, the quest for an Iconic Island’, maakt deel uit van een programma om alle inwoners van Sumba te voorzien van duurzame energie. Tijdens de 10-daagse reis vertellen vijf expeditieleden via blogs, foto’s en filmpjes over het leven op Sumba. Het expeditieteam is te…

Ontwikkelingsorganisatie Hivos organiseert in de maand juni een expeditie naar het Indonesische eiland Sumba. ‘Expeditie Sumba, the quest for an Iconic Island’, maakt deel uit van een programma om alle inwoners van Sumba te voorzien van duurzame energie. Tijdens de 10-daagse reis vertellen vijf expeditieleden via blogs, foto’s en filmpjes over het leven op Sumba. Het expeditieteam is te volgen via Facebook. Hivos is per direct op zoek naar geschikte kandidaten. Aanmelden kan tot 13 maart aanstaande via www.facebook.com/expeditiesumba.

Sumba kampt met grote armoede en heeft groot gebrek aan toegang tot energie. Hivos startte vorig jaar het initiatief om het eiland binnen tien jaar te voorzien van 100% duurzame energie. Dat doet Hivos samen met de bevolking, Indonesische overheden, bedrijven en instellingen wereldwijd. Tijdens de 10-daagse reis ervaren de expeditieleden door het uitvoeren van verschillende opdrachten hoe het leven is zonder elektriciteit. “Wij hopen dat deze verkenners een grote groep Nederlanders inzicht zal geven in wat het daadwerkelijk betekent om te moeten leven zonder energie. Maar ook wat er voor de mensen op Sumba kan veranderen als ze wél toegang krijgen tot energie.” aldus Eco Matser, klimaatspecialist en projectleider van Hivos.

Via Facebook is Hivos een zoektocht gestart naar geschikte kandidaten voor een veelzijdig  expeditieteam. Van een betrokken student en een jonge moeder tot een gedreven ondernemer en een vijfenzestig plusser. Meedoen kan door het uploaden van een overtuigend verhaal, een foto of een filmpje naar facebook.com/expeditiesumba. Naast enthousiasme, creativiteit en originaliteit selecteert Hivos op aantal verkregen ‘likes’ en reacties op de inzending.
Sumba: in 10 jaar naar een duurzaam eiland
Sumba is een klein eiland dat grenst aan West-Timor en Sumbawa met een inwonersaantal van 650.000. Dat is ongeveer vergelijkbaar met  de stad Rotterdam. Sumba is één van de armste gebieden van Indonesië. Zoals op veel eilanden in Indonesië hebben de inwoners van grotere dorpen en steden af en toe stroom van een dieselgenerator, maar zo’n 70 procent van de inwoners moet het zonder stroom doen.
Koken gebeurt op walmende houtvuurtjes. Dat is slecht voor de gezondheid, het klimaat en het tropische bos waar het hout wordt gekapt. De verlichting werkt op dure petroleum die van ver moet worden aangevoerd. Het kost geld, dat mensen ook hadden kunnen besteden aan eten, scholing of ondernemerschap. “Het is ’s avonds pikdonker op Sumba.In het donker kunnen de mensen vrijwel niks meer ondernemen. Alleen een lamp zou al zoveel schelen.” zegt Adi Lagur van het Indonesische regiokantoor van Hivos.
Hivos ziet toegang tot energie als voorwaarde voor economische ontwikkeling en dus als middel tegen armoedebestrijding: “Hivos heeft veel ervaring met duurzame energieprojecten. Het blijkt dat het in rurale gebieden veel goedkoper is om energie duurzaam op te wekken, dan om fossiele brandstoffen te gebruiken,” aldus Matser. Hivos wil laten zien dat duurzame energie in combinatie met armoedebestrijding op grote schaal wél mogelijk is. Sumba moet een voorbeeld worden voor andere arme eilanden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons