Achtergrond

Artsen zonder Grenzen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Werken bij Artsen zonder Grenzen is populair. Dat bleek maar weer uit het aantal lezersvragen dat we binnenkregen, toen we aankondigden een bezoek te gaan brengen aan de medische noodhulporganisatie. Mensen uit allerlei disciplines zagen zichzelf al aan de slag gaan bij één van de ziekenhuizen in een ver land. Recruiter Anton Frima  beantwoordt de vragen en legt precies uit wat werken bij Artsen zonder Grenzen nu eigenlijk inhoudt.

Hoe ben je zelf bij Artsen zonder Grenzen terecht gekomen?
Ik heb een technische achtergrond en gaf logistiek advies aan fabrieken. Dit betekende dat ik dagen achter elkaar alleen achter de computer naar een excelsheet zat te turen. Op een gegeven moment besloot ik dat ik iets avontuurlijkers wilde doen. Tijdens mijn studie was ik enkele maanden in Kenia geweest en werken in een ontwikkelingsland leek mij wel wat. Dus bezocht ik een informatieavond van Artsen zonder Grenzen. Gelukkig bleken daar hele professionele mensen rond te lopen. Helemaal geen geitenwollensokkentypes. Ik besloot dus te solliciteren.

Ik werd aangenomen en ben vervolgens twee keer uitgezonden, naar Somalië en naar Pakistan. Inmiddels werk ik op kantoor in Amsterdam als recruiter.

Hoe gaat solliciteren bij Artsen zonder Grenzen in zijn werk?
Een sollicitatie bij ons is altijd een open sollicitatie gericht op een specifiek profiel. Je stuurt je brief, CV en een aanmeldingsformulier in en dan bepalen we of we je uitnodigen op gesprek. In dat gesprek kijken we of je geschikt bent om dit werk te doen. Als dat zo is, dan kom je in ons bestand terecht. Wanneer er een plek vrijkomt, word je gebeld of je die functie wilt vervullen. Van te voren weet je dus nog niet in welk land je komt te werken.

Wat voor soort mensen zoeken jullie?
De mensen in het veld zijn voor de helft medici, dus artsen en verplegers, en voor de andere helft niet-medici. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een logistieke achtergrond, ingenieurs of financiële professionals. In ieder geval is het werk heel praktisch: zorgen dat het ziekenhuis kan blijven draaien. Dozen slepen dus en dingen repareren als het stuk gaat.

Aan welke eigenschappen moet je voldoen?
Het is heel belangrijk dat je flexibel bent en dat je kunt leidinggeven. Het werk vraagt best veel van je: minimaal negen maanden lang word je uitgezonden naar een vaak afgelegen gebied, samen met zes à zeven andere expats. Deze mensen zijn niet alleen je collega’s, ook in je vrije tijd trek je voortdurend met hen op. Je hebt dus een behoorlijk absorptievermogen nodig en je moet goed met verschillende mensen overweg kunnen.

Samen geven jullie leiding aan de lokale staf, vaak zo’n honderd mensen. Ervaring met leidinggeven is dus essentieel. Die kun je opgedaan hebben tijdens je werk, maar ook op een andere manier. Als je bijvoorbeeld leiding hebt gegeven tijdens een kamp van je sportvereniging, weet je vaak ook hoe je de sfeer bij een grote groep mensen positief kunt houden.

Welke sollicitanten zie je graag komen?
Sollicitanten die goed Frans spreken zijn van harte welkom. Daarnaast zoeken we mensen die een langdurige carrière in de humanitaire wereld nastreven. Mensen die meerdere uitzendingen willen doen en kunnen doorgroeien naar de functie van coördinator op de regiokantoren in de hoofdsteden van de landen waar we werken. Veel mensen willen tegenwoordig alles een keer meegemaakt hebben en willen daarom ook een keer een paar maanden naar een ontwikkelingsland. Zij willen slechts één uitzending doen en gaan vervolgens weer op zoek naar iets nieuws. Voor ons is het prettig als we ervaren mensen vaker kunnen uitzenden.

LEZERSVRAAG VAN BERNIKE
Kun je met een eindexamendiploma op zak en de ambitie geneeskunde te gaan studeren, vrijwilligerswerk voor Artsen zonder Grenzen doen?
Naar het veld sturen wij alleen professionals. Het werk is te zwaar en te verantwoordelijk om door vrijwilligers of stagiairs te laten doen. Op het hoofdkantoor in Amsterdam hebben we soms wel stagiairs, die bijvoorbeeld een onderzoek doen. Ook helpen er vrijwilligers met de fondsenwerving.

LEZERSVRAAG VAN STEPHANIE
Maakt Artsen zonder Grenzen gebruik van antropologen om hun zorg beter aan te laten sluiten op de lokale bevolking? Zo ja, wat zijn dan de mogelijkheden?
Vrijwel niet. De mensen die we inzetten hebben wel vaak kennis van de specifieke situatie in de landen waar we werken. Verder gebruiken we ook kennis die andere organisaties vergaren. Wij zijn zelf echter een noodhulporganisatie en we zetten niet in op structurele hulp. Daarom komt daar ook weinig onderzoek bij kijken.

LEZERSVRAAG VAN MARCEL
Ik heb bijna 15 jaar logistieke & supply chain ervaring in the foodsector, maar beperkte veldervaring. Zou ik toch voor een paar jaar bij Arsten zonder Grenzen in het veld aan de slag kunnen?
Absoluut. Behalve medici zijn we in het veld met name op zoek naar logistieke mensen. Bijvoorbeeld om de aanlevering van medicijnen in het ziekenhuis te regelen. Het is een uitdaging om de juiste spullen op tijd in het ziekenhuis te krijgen, waarbij rekening gehouden moet worden met voorraden, seizoenen, enzovoort.

LEZERSVRAAG VAN CLAUDIA
Hoe kom je als fotograaf bij Artsen zonder Grenzen aan het werk?
We werken met een vaste groep freelancers. Op dit moment is geen behoefte aan uitbreiding van deze groep.

LEZERSVRAAG VAN JOOST
Kan ik, ambulanceverpleegkundige met 22 jaar relevante ervaring, bij uw organisatie aan de slag?
Voor verpleegkundigen is het nodig dat je HBO-V niveau Verpleegkunde hebt gedaan en een tropencursus hebt gevolgd. Verder geldt voor iedereen, ook artsen en verpleegkundigen, dat je voor een periode van minimaal negen maanden beschikbaar moet zijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons