Achtergrond

Artsen zonder Grenzen start SMS-actie voor Zuid-Sudan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Amsterdam, 28 juni 2012 – Artsen zonder Grenzen start vrijdag een fondsenwervende SMS-actie voor Zuid-Sudan. ‘De situatie in Zuid-Sudan is zo ernstig en onze medische noodhulpverlening daar zo grootschalig dat we nu specifiek voor ons werk in Zuid-Sudan hulp vragen’, zegt algemeen directeur Arjan Hehenkamp van Artsen zonder Grenzen.

 

Via advertenties in een aantal landelijke dagbladen en online banners op diverse websites vraagt Artsen zonder Grenzen zoveel mogelijk aandacht voor de actie. Daarbij kan het publiek via SMS en online doneren voor Zuid-Sudan, en daarmee ook voor de rond 160.000 vluchtelingen in de deelstaten Boven-Nijl en Unity.

 

De mensen zijn gevlucht uit buurland Sudan. Hehenkamp is zojuist teruggekeerd uit dit gebied, waar zelfs de meest elementaire voorzieningen ontbreken: ‘Ik heb jarenlang in (Noord- en Zuid-)Sudan gewerkt, maar ik heb zelden zo’n erbarmelijke noodsituatie gezien. Duizenden mensen met een schreeuwend tekort aan alles in een van de meest ontoegankelijke gebieden ter wereld. Er is dringend meer hulp nodig van andere hulporganisaties en de Verenigde Naties, maar we hebben ook de steun nodig van het Nederlandse publiek’, zegt Hehenkamp.

 

Zuid-Sudan is sinds 9 juli 2011 een zelfstandige republiek, maar daarmee is geen einde gekomen aan de enorme humanitaire crises in het land. De bevolking leeft in onveiligheid en de gezondheidszorg is uitermate zwak. In de deelstaat Unity verblijven 50.000 vluchtelingen uit Zuid-Kordofan/het Nubagebergte en in de deelstaat Boven-Nijl worden nu ruim 100.000 vluchtelingen uit de Blauwe Nijlstaat opgevangen in overvolle kampen en geïmproviseerde locaties.

 

In juni van dit jaar staken in drie weken zo’n 35.000 nieuwe vluchtelingen uit de Blauwe Nijlstaat de grens tussen Sudan en Zuid-Sudan over. De mensen hadden weken gelopen en waren erg verzwakt. De bestaande kampen in het gebied waren vol, zodat de mensen hun toevlucht moesten zoeken op geïmproviseerde plekken waar nauwelijks water was. Dat maakte de al kritieke situatie ineens tot een noodsituatie. Ruim 50 internationale hulpverleners en meer dan 300 lokale medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Boven-Nijl en Unity verlenen medische noodhulp, zorgen voor schoon drinkwater en delen hulppakketten uit.

 

Meer informatie over de fondsenwervende actie is vanaf vrijdag te vinden op: www.artsenzondergrenzen.nl

 

Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan:

De missie in Zuid-Sudan is een van de langstlopende en grootste van Artsen zonder Grenzen en haar zusterorganisaties met voor deze crisis al 2.000 lokale en 200 internationale medewerkers. De organisatie verzorgt onder meer basisgezondheidszorg, voedingshulp, reproductieve zorg en behandeling voor dodelijke ziekten als tuberculose, hiv/aids en kala-azar.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons