Arsenicum in water risico voor 140 miljoen mensen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Arsenicum
Massief arsencium
“De meeste landen hebben wel een waterbron met gevaarlijk hoge waarden arsenicum, dat is bekend, maar nu pas realiseren we ons de omvang van het probleem”, zegt Alan Smith, onderzoeker en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 
Er komt veel chronische arsenicumvergiftiging voor in India en Bangladesh, waar jaarlijks vele mensen aan sterven. Men is er voor drinkwater afhankelijk van grondwater dat een te hoog arsenicumgehalte heeft. Het probleem is echter groter dan gedacht en bestrijkt bijna 140 miljoen mensen in zeventig landen, volgens een nieuw onderzoek dat gepresenteerd werd op de Royal Geographical Society-bijeenkomst in Londen. De onderzoekers benadrukken dan ook dat er meer aan het probleem moet worden gedaan dan alleen het testen van het water en het in kaart brengen van de gebieden waarin het voorkomt.
 
testkit
Testkit voor het water

Ook in voedsel

 
 
Arsenicum kan longziekten en kanker veroorzaken, zelfs lang nadat mensen gestopt zijn met het drinken van vervuild water, zegt Peter Ravenscroft van de Universiteit van Cambridge tegen persbureau Reuters. Er is nu een verband aangetoond tussen arsenicum in water en in voedsel, met name in gebieden met irrigatielandbouw.
Tientallen miljoenen mensen krijgen via hun drinkwater meer arsenicum binnen dan de toegestane bovengrens volgens de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO), volgens de onderzoekers.
 
In Bangladesh komt het probleem het meest voor. Honderdduizenden mensen in dit land zullen sterven door een vergiftiging van arsenicum. Het gif is ook gevonden in Westerse landen en activiteiten als mijnbouw kunnen eveneens leiden tot verontreiniging, aldus de onderzoekers.
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons