Door de wet mogen provinciebesturen een jaar lang geen kaplicenties uitdelen. Als ze binnen een jaar geen plan voor duurzaam bosbeheer hebben opgesteld, wordt het verbod verlengd. De nationale overheid wil dat de provincies de bossen op de kaart op drie manieren inkleuren: rood voor bossen waar geen hout mag worden gekapt, oranje voor bossen waar een duurzame exploitatie mogelijk is en groen voor bossen zonder extra bescherming.
Impactstudie
Pas als het plan op provinciaal niveau is goedgekeurd, kunnen opnieuw kaplicenties worden verdeeld. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in houtexploitatie moeten wel telkens een impactstudie kunnen voorleggen. Om een kapvergunning te krijgen moet er eerst een publieke hoorzitting worden georganiseerd. Er komt ook een verbod op het verbranden van afval in open lucht, na een ontbossing.
Er zijn nog ongeveer 31 miljoen hectaren oerbossen in Argentinië, tegenover 127 miljoen een eeuw geleden. Uit satellietbeelden blijkt dat er elk jaar 300.000 hectare bos verloren gaat, meestal om plaatst te maken voor landbouwgrond.
Het waren vooral de volksvertegenwoordigers uit de noordelijke provincies, Salta, Misiones, Chaco en Santiago del Estero die bleven hameren op het recht om de houtrijkdom te mogen exploiteren, ook in beschermde natuurgebieden of bossen die het leefgebied vormen van inheemse volken.
Zij werden uiteindelijk over de streep gehaald met een Nationaal Fonds voor de Verrijking en het Behoud van de Oerbossen, ter waarde van 1 miljoen peso (215 miljoen euro). Zeventig procent van dat geld gaat naar de eigenaars van bosland, 30 procent naar provinciale programma's voor natuurbehoud. De geldpot wordt gespijsd met de opbrengsten van 2 procent van de belasting op de export van sojabonen, en 0,3 procent van het overheidsbudget.
De publieke opinie
"Dat is het minste wat de sojasector kan doen voor de rampzalige impact die hij heeft in heel wat provincies", zegt Hernán Giardini van Greenpeace,
Sojabonen |
daarbij verwijzend naar de monoculturen van transgene soja die een steeds grotere oppervlakte bestrijken. Volgens de Greenpeace-man was het vooral de druk van de publieke opinie die de wet door het parlement heeft gekregen.
Greenpeace begon halfweg 2007 met een actie om één miljoen handtekeningen te verzamelen. Tweeënhalve maand later hadden tweeënhalf miljoen mensen de petitie ondertekend. "Vooral tieners hebben het initiatief gesteund, via internet", zegt Giardini. De milieuorganisatie organiseerde verder enkele kleurrijke betogingen en maakte een documentaire over een boombezettingsactie in het natuurreservaat van Salta.