Achtergrond

Angst heerste als een plaag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ex-president Charles Taylor van Liberia is schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden in Sierra Leone. Met dit vonnis heeft het recht gezegevierd, vindt schrijver Vamba Sherif. Zijn familie werd persoonlijk geraakt door de wandaden van Taylors rebellen.

Dit vonnis raakt mij persoonlijk omdat ik in 2000 oog in oog kwam te staan met Taylor in zijn ambtswoning in Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Het was naar aanleiding van de verschijning van mijn eerste roman Het land van de vaders. Op die dag had Taylor de notabelen uit het noorden van Liberia bij elkaar verzameld en ze gedwongen om steun te betuigen in zijn oorlogen tegen hun kinderen in het noorden. Stuk voor stuk zag ik die leiders opstaan en vervolgens de gevreesde president de hemel in prijzen. Niemand durft kritiek te uiten uit angst voor de dood. Angst heerste als een plaag in de zaal. Dat moment zou mijn kijk op macht veranderen. Het zou zover komen dat ik jaren later een roman over macht zou schrijven, ‘Zwijgplicht’. Nog nooit was ik zo dichtbij bij het kwaad gekomen.

De oorlog tegen het noorden zou mijn moeder haar leven kosten, net als duizenden andere mensen. Het zou het lot van mijn familie veranderen. Ooit een rijk en gerespecteerd, nu horen mijn familieleden tot de armste mensen in het land. We zijn overal verspreid, zonder contact, omdat de touwtjes die ons ooit bonden – mijn vader, moeder en de ooms en tantes – er niet meer zijn. Bovendien hebben de rebellen van Taylor familiebibliotheek met eeuwenoude manuscripten van boeken, geschreven door mijn voorouders, verbrand.  Een verlies dat mijn  oom, een grote geleerd en auteur, wonende in Sierra Leone zo betreurde, dat hij op de dag dat hij het nieuws van de verbranding kreeg een zware hartaanval kreeg en overleed.  Met dit vonnis heeft het recht gezegevierd. Taylor hoort in de gevangenis. Het vonnis zal mijn pijn en die van anderen niet verzachten, maar het besef dat Taylor niet vrijgesproken werd, is een overwinning voor mij, voor Sierra Leone, voor Liberia, en voor de hele wereld. 

Foto: (cc)

 

 

   

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons