Achtergrond

‘Amsterdam-Zuidoost is een voorbeeld voor andere stadsdelen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De jongerenambassadeurs Huyen, Diana, Samir, Belinda, Dana, en Nora van CheckpointZO zetten zich in tijdens debatten, activiteiten en Quick Consults. Ze gaan samen met andere jongeren uit Zuidoost in gesprek over belangrijke en actuele onderwerpen rondom onderwijs, gezondheid, seksualiteit, werk en geld. Deze jongerenambassadeurs worden speciaal getraind om voor klassen en groepen te staan. Omdat ze zelf jong zijn en tegen dezelfde dingen aanlopen als de jongeren die deelnemen aan de activiteiten, is er sprake van erkenning en herkenning. En dat werkt.

“Zuidoost heeft niet bepaald een positief imago. Ik wil bijdragen aan een verbetering daarvan”, zegt jongerenambassadeur Belinda. Ambassadeurs van CheckpointZO merken uit eigen ervaringen, vanuit hun omgeving en de jongeren die zij spreken dat er veel onvrede is over hoe Zuidoost geportretteerd wordt in de media. Een kleine zoekopdracht op de pagina van het Parool levert bijvoorbeeld op:

Parool

“Dat negatieve beeld is onterecht,” vindt Belinda, “want Zuidoost is veel meer dan wat er gepresenteerd wordt!”

Belinda

Zo vertelt Huyen: “Mijn wijk ligt in een groene omgeving, er zijn veel parken in de buurt. Veel voetbalveldjes maken de omgeving levendig: als je rondfietst zie je altijd kinderen die aan het voetballen of basketballen zijn.” Daarnaast is ze onder de indruk van de kleine evenementen die worden georganiseerd, zo worden er bij haar flatgebouw wandelingen georganiseerd door een student. Iedereen die het leuk vindt kan dan meewandelen.

Huyen

De jongerenambassadeurs hebben allemaal één of meerdere favoriete plekken in het stadsdeel. Nora’s favoriet is de Poort, vanwege de sfeer: “De sfeer, vooral in de zomer voelt zó fijn aan. Iedereen voert een gesprekje met elkaar.” World of Food is ook een favoriet, zo vertelt Nora: “Zuidoost is naar mijn mening de enige plek in Amsterdam waar allerlei culturen vreedzaam met elkaar kunnen leven. Multiculturalisme ten top, waar ook iedereen wil leren van andere culturen, World of Food is hier een mooi voorbeeld van. Allerlei culturen komen daar samen om eens een kijkje te nemen in andermans wereld: dat is het mooie van Zuidoost!”

Nora

Dana kan niet kiezen vertelt ze: “Elk deel van Zuidoost heeft iets bijzonders: van de Gaasperplas en het mooie natuurgebied tot aan de buurt rondom de Bijlmer Arena, waar het de laatste jaren steeds moderner en levendiger wordt.” Voor Diana is de Gaasperplas de mooiste plek van Zuidoost “Zuidoost is erg groen, je kan er in de zomer heerlijk wandelen, joggen en genieten van een BBQ.” Daarnaast blijft ze graag op de hoogte van de ontwikkelingen van het stadsdeel, zoals de bouw van nieuwe studentenwoningen. En voor voetballiefhebber Samir is het juist heel makkelijk om een favoriete plek uit te kiezen: de Arena!

Samir

Ook worden er veel activiteiten georganiseerd en komen er steeds meer mooie initiatieven bij. Jongerenambassadeur Vanessa is erg fan van de Ethnic Praise in Kraaiennest: ‘In Kraaiennest wordt bijna ieder jaar de Ethnic Praise georganiseerd door de Pinkstergemeente. Dit is een evenement met diverse gospel optredens die de wijk laten leven.”

Groep

Meer weten over deze jongeren en Zuidoost? Kijk op de website van CheckpointZO of de Facebook.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons