bootje varen zonder zorgen CC |
Het idee is simpel; van alle boten in Amsterdam wordt de mondiale voetafdruk gemeten. Dit is de hoeveelheid CO2 die zij gezamenlijk uitstoten. Vervolgens wordt er gezocht naar een manier om deze CO2 te compenseren. Gedacht kan worden aan het bouwen van windmolenparken, waterkrachtcentrales of het opwekken van energie uit biomassa. Verschillende Amsterdamse organisaties hebben zich al bij dit initiatief aangesloten.
Gemeente Amsterdam
De boten van 'Boot Huren Amsterdam' varen dankzij dit initiatief, volledig klimaatneutraal. Sinds de gemeente Amsterdam in 2006 de groene weg is ingeslagen is er al een hoop verbeterd op het gebied van milieumaatregelen. Zo worden nu alleen nog exploitatievergunningen gegeven aan elektronisch aangedreven boten. Maar hoewel er dan geen CO2 meer uit de boot zelf komt, moet de elektriciteit wel worden opgewekt in zeer vervuilende energiecentrales. Een halve oplossing dus. Daarom is die opgewekte energie ook meegenomen in de mondiale voetafdruk.
De Toekomst
Volgens het projectteam 'Amsterdam vaart CO2-neutraal' zouden idealiter alle verbrandingsmotoren vervangen moeten worden door elektronisch aangedreven motoren. Deze nieuwe motoren moeten met groene stroom worden aangedreven, en vervolgens moet de CO2 die vrijkomt bij het verkrijgen van energie gecompenseerd worden.
De zeer vervuilende toeristische rondvaartboten doen nog niet mee met het project, maar verwacht wordt dat ook zij binnenkort zullen volgen.
Dit artikel is, met toestemming, gedeeltelijk overgenomen van HIER.NU