Achtergrond

Alternatieven genoeg voor een diverse Oscaruitreiking

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De verontwaardiging vorig jaar was groot. Je zou verwachten dat er, in ieder geval om de criticasters de mond te snoeren, dit jaar dus ook een aantal niet-witte acteurs genomineerd zouden zijn. Maar nee, wederom zijn alle twintig mogelijke winnaars in de categorie Acteren uitsluitend witte acteurs en actrices. Wel zijn dit jaar de voorzitter van de jury èn de producent èn de presentator Afro-Amerikaans. 

Een jury van witte mannen

Natuurlijk brak er na bekendmaking van de roomwitte nominaties een storm van kritiek los op het blanke bolwerk dat de ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ is. Na enig speurwerk werd duidelijk dat maar liefst 94 procent van de leden die mogen stemmen wit is en 77 procent man. Een aantal Hollywoodsterren heeft al een boycot afgekondigd (Spike Lee , Jada Pinkett Smith). 
Er wordt nagedacht om het stemsysteem te veranderen, maar dit is niet eens de belangrijkste oorzaak voor de ondervertegenwoordiging van gekleurd Amerika. Om ook in de filmindustrie een eerlijker afspiegeling te bereiken, zou de top van de grote filmmaatschappijen gekleurder moeten worden. Zij bepalen welke films er worden gemaakt, wie ze maakt en wie daarin spelen. 

Gekleurde acteurs genoeg?

Zijn er in 2015 dan helemaal geen redelijke films met niet-witte acteurs verschenen, waaruit de jury een paar had kunnen plukken? Als we alle films naast elkaar leggen, steken er een aantal boven het maaiveld uit, met The Revenant echte als topper.

Abraham Attah

Een goed voorbeeld is de indringende oorlogsfilm Beasts of No Nation. De jonge acteur Abraham Attah zet vol overgave een kindsoldaat neer, die nadat zijn familie is vermoord, zelf een beul wordt. Attah won al verschillende prijzen met die film, dus waarom niet ook een Oscar? 

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson speelt ook weer een sterke rol in The Hateful Eight en had niet misstaan in het lijstje. Natuurlijk is ook de nieuwste film van Quentin Tarantino gewelddadig, maar dat is geen reden om Jackson te negeren. Hij werd in 1995 genomineerd voor Pulp Fiction, maar won toen niets. Jennifer Jason Leigh werd wèl genomineerd voor haar bijrol als Daisy Domergue, maar ja, zij is weer een van die witte genomineerden.

Will Smith

Dan misschien Will Smith in Concussion? Hij speelt een sterke rol als neuro-patholoog die CTE ontdekt, een hersenziekte die vooral voorkomt bij American Footballspelers. Hij krijgt veel tegenwerking van de American Footballorganisatie, maar geeft niet op. Smith werd niet genomineerd en misschien dat zijn vrouw daarom heeft aangekondigd de Oscars te boycotten.

Michael B. Jordan en Tessa Thompson

Eén film hadden ze wat mij betreft niet mogen negeren en dat is de zevende Rocky-film. Het klinkt raar, het zevende deel van een boksserie, maar gek genoeg is de nieuwste Rockyfilm Creed bijna net zo goed als de eerste uit 1976. Die won toen een paar Oscars, dus waarom deze niet? De jonge acteur Michael B. Jordan zet een getormenteerde zoon van voormalig kampioen Apollo Creed neer. Onder zijn moeders naam probeert hij aan de bak te komen en vraagt de inmiddels gepensioneerde Rocky om hem te trainen. En hij wordt verliefd op een zangeres, die bij hem in de flat woont. Zij wordt gespeeld door Tessa Thompson, die daarvoor best een nominatie als beste vrouwelijke bijrol had kunnen krijgen. Maar vreemd genoeg werd alleen de witte Sylvester Stallone genomineerd voor beste mannelijke bijrol. 

Als de Oscarjury dit jaar het gedoe over gebrek aan gekleurde nominaties had willen vermijden, hadden ze niet zo lang hoeven zoeken. Er zijn genoeg films om uit te kiezen. De hamvraag is: waarom deden die oudere, blanke mannen dat niet?

OneWorld magazine nu met kookboek cadeau

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons