Achtergrond

“Als ze borsten willen, kunnen ze borsten krijgen!”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ugandese vrouwen protesteerden deze week voor het hoofdstedelijk politiebureau, nadat een vrouwelijke oppositiekandidaat tijdens een demonstratie door een politieman hardhandig in haar borsten werd geknepen. Ik interviewde de woordvoerster van de groep.

Veel Ugandezen reageerden woedend toen op nationale televisie beelden voorbijkwamen van een politieman die een vrouwelijke oppositiekandidate hardhandig in haar borsten greep tijdens haar arrestatie. Barbara Allimali, een Ugandese activiste, zag de beelden ook, en besloot tot actie over te gaan.

“Het begon eigenlijk als een grap op Facebook met vriendinnen”, vertelde ze mij een paar dagen na haar opmerkelijke protest, dat het wereldnieuws haalde. “We moeten ze op een mediagenieke manier kunnen terugpakken, om aandacht te vragen voor de manier waarop de politie in Uganda omgaat met demonstranten, in dit geval een vrouwelijke demonstrante.”

Strippen voor de politie
En dus trok Barbara samen met medeactiviste Happy en vier andere vrouwen deze week naar het politiebureau in Kampala. Daar begonnen de vrouwen langzaam te strippen, voor het oog van de camera’s, en de verbouwereerde politie agenten. “Ik vond het natuurlijk doodeng om te doen. Maar in dit geval vond ik dat persoonlijke gevoel van ongemak ondergeschikt aan het grotere doel”.

Het privé lichaam wordt op deze manier een publiek en politiek strijdtoneel. Twee weken geleden protesteerden een groep oudere vrouwen in het noorden van Uganda tegen landonteigeningen, die naar hun idee onterecht waren. Toen de afgevaardigden van een multinational het dorp in kwamen lopen, werden ze tegemoet getreden door een grote groep oudere, ontblote vrouwen.

Taboe op bloot?
In veel Afrikaanse landen is het een taboe om oudere vrouwen bloot te zien. Dat las ik ergens, maar vind ik ook vreemd. Immers, in zoveel landen hier zie je vrouwen met blote borsten lopen, en heb ik het gevoel dat bijvoorbeeld knieschijf of bovenbeen in veel Afrikaanse landen ‘spannender’ gevonden worden dan de borsten. (lezers, wie weet hoe dit zit?).

In ieder geval heeft de actie van de semi-ontblote Barbara haar effect gehad. De borstenknijpende politieman is gearresteerd en er is een onderzoek naar de zaak ingesteld. Barbara vindt dat fijn, maar is nog lang niet tevreden. “Dit is slechts een incident. Maar geweld van politie tegen onschuldige burgers in Uganda is gemeengoed geworden. Dat is een trend waar ik me zorgen om maak. Als mijn borsten mee kunnen helpen dit te veranderen, ben ik trots op ze!”

 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14966″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”260″,”width”:”178″}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons