“Als ex-verslaafde weet ik waar mensen doorheen gaan”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
MYWORK Hernán Montoya Wie Hernán Montoya Waar Medellín, Colombia Werkt voor Opvanghuis Miraflores van Fundación Hogares Claret Project gedragstherapie voor alcohol- en drugsverslaafde mensen van de straat Functie therapeut en administratief directeur Zoekt meer steun. “Het is iedere maand moeilijk om het budget rond te krijgen.” “Achtentwintig jaar geleden was ik een van de eerste…

MYWORK Hernán Montoya

Wie Hernán Montoya Waar Medellín, Colombia Werkt voor Opvanghuis Miraflores van Fundación Hogares Claret Project gedragstherapie voor alcohol- en drugsverslaafde mensen van de straat Functie therapeut en administratief directeur Zoekt meer steun. “Het is iedere maand moeilijk om het budget rond te krijgen.”

“Achtentwintig jaar geleden was ik een van de eerste bewoners van Hogar Miraflores, een opvanghuis voor verslaafden. Mijn studie tot ingenieur had ik niet afgemaakt. Ik vond het nachtleven interessanter dan werken en raakte verslaafd aan cocaïne. Priester Gabriel Mejía Montoya, de oprichter van Hogar Miraflores, haalde me over om deel te nemen aan zijn nieuwe programma voor drugsverslaafden. Na twee jaar was ik helemaal van de drugs af en bood hij me een baan aan als trainer. Inmiddels ben ik administratief directeur.
Het is moeilijk verslaafden te motiveren om hun leven te veranderen. Sommigen wonen al jaren op straat en zijn gewend gemakkelijk geld te verdienen, bijvoorbeeld in de prostitutie. Maar meestal speelt er meer. Hoor je die meisjes hiernaast schreeuwen? Ze maken ruzie omdat een van de meisjes haar eigen haar heeft afgeknipt. Dat is hier niet toegestaan. Maar verschillende meisjes doen het toch. Ze hebben nare seksuele ervaringen gehad en willen er als een jongen uitzien.

Groepstherapie en confrontatietechnieken vormen de basis van onze hulp. Ex-verslaafden spelen daarin een belangrijke rol: degenen die al langer in het programma zitten confronteren nieuwe bewoners met hun gedrag. Ik weet uit eigen ervaring dat je als ex-verslaafde meer respect krijgt omdat je hetzelfde proces hebt moeten doormaken.
Ik bemoei me nog steeds met de bewoners als dat nodig is. Ik zal zo eens met de meisjes hiernaast praten. Ze doen een confrontatiesessie, maar het gaat er wel erg hard aan toe. Ze moeten elkaar wel met respect behandelen.

Sinds 2000 richten we ons op straatmeisjes van 12 tot 18 jaar oud met verslavingsproblemen. We werden daarbij geholpen door Frank van Rijn, een Nederlandse jongerenwerker die al langer in Medellín actief was. Dankzij de financiële steun van zijn vrijwilligersorganisatie Amigos Colombianos hebben we gegarandeerd plek voor twintig meisjes. Ook inhoudelijk ondersteunt de organisatie ons. Op hun advies zijn we begonnen met het geven van beroepstrainingen, zoals naailessen en een cursus manicure. We geven de meisjes nu niet alleen een nieuw doel in het leven, maar helpen hen ook om dat doel daadwerkelijk te bereiken.”

Meer informatie: http://www.fundacionhogaresclaret.org/ en http://amigoscolombianos.nl/

Tekst en beeld: Ronald de Hommel

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons