Alarmerende voedselsituatie in Niger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Agriterra werkt in Niger samen met zes boerenorganisaties. Volgens informatie van Centre de  Services et Appui aux Organisations Cooperatives Paysannes (CSAOCP), een boerenorganisatie in de oostelijke regio Zinder, zijn de gevolgen van de voedselcrisis al merkbaar: families trekken weg, in sommige dorpen zijn de scholen reeds gesloten omdat alle leerlingen met hun ouders vertrokken zijn. Mensen eten lokale vruchten, dat wordt alleen in tijden van honger gedaan. Veel vruchten groeien er echter niet in dit zeer droge klimaat.

 

De voedselprijzen zijn door de schaarste intussen bijna verdubbeld; een zak gierst van 100 kg kost nu tegen de 20.000 CFA (30 euro), terwijl deze normaal na de oogst ongeveer de helft kost. Veel mensen kunnen dit niet betalen en omdat pas eind september weer geoogst kan worden, zullen de schaarste en de prijs de komende maanden nog verder stijgen. Met andere woorden, er is dringend massale hulp nodig.

 

Graanbanken en voedselzekerheid

De boerenorganisaties waarmee Agriterra samenwerkt, proberen op allerlei manieren boeren en boerinnen te ondersteunen bij verbetering van voedselproductie. Leden van de ZLTO hebben al een extra gift van 6.000 euro gedaan voor twee van deze boerenorganisaties in Niger (FCMN en AREN).

 

CSAOCP ondersteunt bij de oprichting van graanbanken in de regio Zinder, een gebied dat vier keer zo groot is als Nederland. Een graanbank is een voorraadschuur voor graan (gierst en sorghum), die wordt beheerd door een groep boeren en boerinnen in de vorm van een coöperatie. Een graanbank heeft gemiddeld 100 tot 200 leden met hun families en een graanvoorraad van tussen de 10 en 20 ton.

 

De bank koopt vlak na de oogst een voorraad graan op (als de prijs laag is) en verkoopt dat aan de boeren gedurende de periode voor de nieuwe oogst (april-september) als er schaarste is en de prijzen erg hoog zijn op de markt. De bank kan dan het graan tegen een lagere prijs dan de marktprijs aan de boeren verkopen. Zo hebben de mensen in het dorp voedsel tegen een redelijke prijs. Ook kan de bank graan op krediet leveren die de leden dan na de oogst in natura terugbetalen met een kleine rente. In tijden van crisis kunnen dorpen met een graanbank deze veel beter doorstaan dan dorpen zonder.

 

Het oprichten van een graanbank kost ongeveer 5.000 euro: hiermee wordt een magazijn gebouwd, een startvoorraad van tien ton gierst gekocht en wordt het bestuur van de graanbank getraind. Daarna kan de bank zelfstandig draaien. Graanbanken bestaan sinds begin jaren negentig en blijken veel succes te hebben. Bij CSAOCP zijn in totaal 186 graanbanken aangesloten, met 28.600 leden, zowel mannen als vrouwen. Deze leden vertegenwoordigen met hun families rond de 300.000 mensen.

 

Wat kunt u doen?

CSAOCP heeft vele aanvragen ontvangen uit de dorpen om nieuwe graanbanken op te richten. Wilt u helpen deze graanbanken op te richten en daarmee bijdragen aan voedselzekerheid voor de mensen in de regio Zinder, dan kunt u een bedrag overmaken op 1552.97.163 t.n.v. Agriterra  – Arnhem, o.v.v. "CSAOCP/Niger".  Agriterra zal alle giften bundelen en dit bedrag overmaken naar CSAOCP. CSAOCP  rapporteert regelmatig aan Agriterra over het gebruik van de fondsen en de resultaten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons