Al Gore geeft prijzen aan Nederlandse ingenieur en SNV

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Idzenga, werkzaam voor Mensen met een Missie (CMC), viel in de prijzen voor zijn Philipijnse waterrampomp, een innovatieve waterpomp met groot potentieel in ontwikkelingslanden. Het door SNV ondersteunde watermolenproject in Nepal werd eveneens bekroond. Volgens Gore is de prijs "een krachtige herinnering dat goed vormgegeven en uitgevoerde initiativen op het gebied van lokale duurzame energie klimaatverandering kunnen aanpakken, en tegelijkertijd in de behoeften van lokale gemeenschappen voorzien."
 
prijs Nepal

Gore en Lumin Kumar Shrestha

Molenproject

De prijs voor SNV werd in ontvangst genomen door SNV's locale partner in Nepal: het Centre for Rural Technoloy (CRT). Samen met het CRT heeft SNV 2.700 watermolens aangepast en verbeterd, 96.000 mensen hebben hiervan geprofiteerd. De aanpassing houdt in dat de houten rotor vervangen is door een ijzeren rotor en een lange pijp zorgt ervoor dat er meer energie uit het water gehaald kan worden waardoor bijvoorbeeld nu ook rijst gepeld kan worden met de watermolens.De molens kunnen door de aanpassingen ruim twee keer zoveel produceren en de snelheid waarmee granen gemaald worden is verdubbeld. Een enorme winst voor de molenaars en inwoners van Nepal. Een bijkomend effect is dat de verbeterde watermolen de groei van de dieselmolens remt. De verwachting is dat de verbeterde watermolens de halve capaciteit van een dieselmolen vervangen. Dat komt neer op een vermindering 2,4 ton Co2 per jaar.
 

Schoon water
De andere prijswinnaar, Idzenga, is één van de oprichters van de organisatie AIFDI (Alternative Indigenous Development Foundation Inc.) op het Filipijnse eiland Negros. Hij ontwikkelde de waterram-pomp samen met technici van AIFDI en met met organisaties die onder andere worden gesteund door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Connect International.

waterram-pomp
Pomp verplaatst water zonder energie

Onder leiding van Idzenga zijn gedurende de laatste tien jaar 98 pompen geïnstalleerd in 68 dorpen, die samen meer dan 15.000 mensen van schoon water voorzien, en grote stukken land irrigeren. "Onze installaties hebben geen operationele kosten, werken 24 uur per dag, hebben een lange levensduur, en reserve-onderdelen zijn goedkoop", aldus Aladino Moraca, directeur van AIDFI.

 
Waterram principe
De pomp werkt volgens het 'waterram' principe, waarbij de kracht van stromend water in een beek of rivier wordt gebruikt om een kleine fractie van het water tot 200 meter hoog op te pompen, en het soms tot een kilometer verderop te verplaatsen. Het principe, dat al 300 jaar bekend is, werd door Idzenga en zijn Filipijnse collega's verder ontwikkeld en omgezet in een duurzaam ontwerp dat met lokale vaardigheden en materialen kan worden gemaakt en onderhouden. "Eerst geloofde ik niet dat het kon werken", aldus Pedro Zayco Jr, de burgemeester van een lokale stad. "Hoe kun je water hoger brengen dan het was zonder energie? Maar weet je, zien is geloven." Willy Granada, voorzitter van de Tara Small Farmers Cooperation zei: "Kijk naar al mijn tomaten! Ze zouden hier nooit zijn zonder die pomp. En sommige mensen hebben nu kippen, en varkens. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen als je water hebt."
 
waterram-pomp2Vrijgekomen tijd
Veel bewoners van bergdorpen in de Filipijnen hebben geen toegang tot schoon water. De nieuwe pomp heeft sterk bijgedragen aan de productiviteit van vrouwen en kinderen, die traditioneel de taak hebben om dagelijks in jerrycans tientallen liters water te halen voor huishoudelijk gebruik, vaak van bronnen en stroompjes die alleen via stijle hellingen bereikbaar zijn. De nieuw vrijgekomen tijd wordt productief besteed aan het houden van kippen en kleinvee, het verzorgen van een groentetuin, en extra onderwijs. Het prijzengeld van 10.000 dollar zal, aldus AIFDI, worden gebruikt om plaatsing van pompen te financieren met microkredieten, meer installatieteams op te zetten, de voordelen van de techniek te promoten, en om andere groepen buiten de Filipijnen te helpen de pomp te fabriceren.
 
 

Ashdenawards

AIDFI

SNV

Mensen met een Missie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons