Aim for human rights lanceert online documentatiecentrum over gedwongen verdwijningen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gedwongen verdwijningen

Een gedwongen verdwijning is een grove mensenrechtenschending waarbij een persoon onvrijwillig verdwijnt. In veel gevallen gebeurt dit door of met medeweten van de overheid, als een middel om mensen te onderdrukken. Doordat de regering vervolgens ontkent betrokken te zijn of informatie te hebben over het lot van het slachtoffer, loopt deze een groot risico te worden gemarteld of vermoord.

 

Steun tegen verdwijningen

De Enforced Disappearances Information Exchange Center (EDIEC) steunt mensenrechtenverdedigers, familieleden van verdwenen personen en advocaten in hun strijd tegen gedwongen verdwijningen. Voor het eerst wordt op één website vanuit de hele wereld informatie over verdwijningen bijeengebracht. Betrokkenen vinden op www.enforceddisappearances.org rapporten, verdragsteksten en jurisprudentie, maar ook een platform voor uitwisseling van ervaringen en steunbetuigingen. Marvin Parvez van Church World Service sprak tijdens de lancering over verdwijningen in Pakistan. "Gedwongen verdwijningen vormen een groot probleem in Pakistan. Alleen al in 2007 waren en honderden meldingen. Deze nieuwe website steunt familieleden van verdwenen personen. Door te lezen wat anderen in dezelfde situatie hebben gedaan, leren ze wat ze kunnen doen. Daarnaast getuigt dit initiatief van solidariteit naar de slachtoffers en hun families."

De website is ontwikkeld door de Nederlandse organisatie Aim for human rights en medegefinancierd door de Europese Unie. De website is zowel Engels- als Spaanstalig.

 

Pakistan NGO Support Group

De lancering vond plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale Pakistan NGO Support Group. Het netwerk van maatschappelijke organisaties steunt organisaties en mensenrechtenverdedigers in Pakistan in hun werk. Leden zijn onder meer Justitia et Pax, Oxfam Novib, ICCO, CMC en Pax Christi International. Het doel van de bijeenkomst was samen met Pakistaanse organisaties een advies op te stellen aan de Pakistaanse regering en aan de Mensenrechtenraad over welke stappen nodig zijn om te komen tot een democratische rechtstaat. Het aanpakken van gedwongen verdwijningen en de vrijlating van illegaal gedetineerden zijn onderwerpen die daarbij aan de orde kwamen.

www.enforceddisappearances.org

www.aimforhumanrights.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons