AIESEC: zestig jaar praktisch idealisme

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 1948 kwamen studenten uit zeven Europese landen, waaronder Nederland, bij elkaar in Stockholm. Hun doel was praktisch en idealistisch: door studentenuitwisseling een internationaal netwerk en meer cultureel begrip tot stand brengen. Dat internationale samenwerking in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog van belang was, mag duidelijk zijn. Het netwerk breidde zich razendsnel uit. Eerst over Europa, daarna de oceanen over naar Noord-Amerika en Australië, en vervolgens ook naar niet-Westerse landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het netwerk kent inmiddels 23.000 studenten en 103 landen, met als nieuwste aanwinsten in het netwerk: Afghanistan, Iran, Qatar, Bahrain en Oman. Jaarlijks worden er 5.000 leiderschapsmogelijkheden aangeboden. Eén keer per jaar komen vertegenwoordigers uit alle AIESEC landen bij elkaar om de strategie voor het komende jaar door te spreken en ervaringen uit te wisselen. Dit congres, dat twee weken duurt, vindt dit jaar plaats in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

 

AIESEC Nederland

De Nederlandse tak van AIESEC kent tien kantoren, één voor het nationaal bestuur in Rotterdam en negen voor de lokale afdelingen. Mohcine Ouass is hiervan de trotse voorzitter. "In Nederland hebben we 250 gemotiveerde ambitieuze studenten die zich inzetten voor AIESEC", vertelt hij. "Zij houden zich bezig met het regelen van stageplaatsen voor buitenlandse studenten, met het opvangen van deze studenten, met het begeleiden van studenten die in het buitenland stage gaan lopen, met het aansturen van teams, het geven van trainingen, noem maar op. Zo ontwikkelen zij zichzelf en zetten ze zich in voor de maatschappij." Twee keer per jaar roepen Mohcine en zijn nationale bestuur alle lokale chapters van de organisatie bijeen op het nationale congres om aan de hand van allerhande trainingen en workshops te werken aan leiderschapsskills en na te denken over de toekomst van AIESEC Nederland.

 

Doordat al zestig jaar op deze manier intensief gewerkt wordt aan het ontwikkelen van de AIESEC-leden, heeft de organisatie al heel wat succesvolle leiders voortgebracht. AIESEC mag namelijk prominenten als Bill Clinton, Helmut Kohl, Laurentien Brinkhorst, Kofi Annan en Bono tot haar alumni rekenen. Maar naast deze vooraanstaande personen kent AIESEC nog meer dan één miljoen alumni. "We hopen dat we in de zestig jaar die nog voor ons liggen op dezelfde manier kunnen doorgaan met het ontwikkelen van de leiders van de toekomst", vertelt Mohcine Ouass. "Alleen dan in nog meer landen en op nog meer universiteiten, zodat we nog meer positieve impact kunnen hebben."

 

Boek 'leiderschap'

AIESEC heeft dus al heel wat generaties leiders binnen haar gelederen gehad. Zowel zestig jaar geleden als nu. Hoe kijkt de jonge generatie aan tegen het huidige leiderschap en is dat anders dan de visie van de huidige generatie leiders? Dit is de vraag die als een rode draad door de organisatie loopt en die ook centraal staat in het boek 'Maak jij het verschil', geschreven door Patrice van Riemsdijk, lid van de adviesraad van AIESEC International, en Eske Scavenius, AIESEC alumnus. In juni zal AIESEC in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam dit boek presenteren.

 

Mogelijkheden binnen AIESEC

AIESEC biedt verschillende mogelijkheden tot het opdoen van internationale ervaringen.

  • Wil je stage lopen op een lokaal kantoor van het Wereldvoedselprogramma in een ontwikkelingsland? Je hebt tot 19 mei de kans om je aan te melden voor het Global Experience Programma, een samenwerking tussen TNT, het Wereldvoedselprogramma en AIESEC. (www.gep2008.org)
  • Wil je de Arabische cultuur leren kennen? Meld je dan aan voor NOUR en ga op de stage naar Jordanië, Egypte of Marokko. De aanmeldingsdeadline is 21 maart. (www.nourproject.nl)
  • Voor het reguliere stageprogramma kun je je het hele jaar door aanmelden. Loop voor informatie hierover even binnen bij de AIESEC vestiging in jouw stad of kijk op onze website.

Je kunt je natuurlijk ook opgeven voor het AIESEC bestuur zodat je samen met studenten uit jouw stad leiding kunt geven aan deze professionele internationale organisatie.

 

AIESEC Nederland

www.aiesec.nl

info@aiesec.org

 

Vestigingen:

 

AIESEC-Rotterdam 

Kamer NB08/09/10

Burgemeester Oudlaan 50

3062 PA Rotterdam

Tel: 010 – 408 17 90

rotterdam@aiesec.net

   

AIESEC-Amsterdam 

Gebouw C kamer 6.10

Roetersstraat 11

1018 WB Amsterdam

Tel: 020 – 626 50 30

amsterdam@aiesec.net

 

AIESEC-Nijmegen 

Gymnasion Noordgebouw

Heyendaalseweg 141 kamer – 1.300

6525 AJ Nijmegen

Tel: 024 – 361 59 51

nijmegen@aiesec.net

 

AIESEC-Groningen 

Sint Walburgstraat 22B

9712 HX Groningen

Tel: 050 – 363 3752

groningen.nl@aiesec.net

 

AIESEC-Twente 

De Bastille, kamer 319

Drienerlolaan 5

7522 NB Enschede

Tel: 053 – 489 39 59

twente@aiesec.net

 

AIESEC-Maastricht 

Kamer 0.014/2.011

Tongersestraat 43

6211 LS Maastricht

Tel: 043 – 3883863

AIESEC@studver.unimaas.nl

 

AIESEC-Tilburg 

Gebouw E, Kamer 111/121

Warandelaan 2

5037 AB Tilburg

Tel: 013 – 466 25 73

aiesec@uvt.nl

 

AIESEC-Utrecht 

Achter Sint Pieter 25

3512 HR Utrecht

Tel: 030 – 253 86 55

utrecht@aiesec.net

 

AIESEC-Wageningen 

Kamer 007

Lawickse Allee 13

6701 AN Wageningen

Tel: 0317 – 48 32 56

wageningen@aiesec.net

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons