AIESEC: 60 jaar leiderschap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al zestig jaar biedt AIESEC bestuursfuncties en internationale ervaringen aan om zo de leiderschapskwaliteiten van studenten te ontwikkelen, zodat zij een positieve invloed kunnen hebben op de maatschappij. Doordat al zestig jaar op deze manier intensief gewerkt wordt aan het ontwikkelen van de AIESEC-leden, heeft de organisatie al heel wat succesvolle leiders voortgebracht. AIESEC mag namelijk prominenten als Bill Clinton, Helmut Köhl, Laurentien Brinkhorst en Bono tot haar alumni rekenen. Zij maken onderdeel uit van het grote alumni netwerk van AIESEC dat meer dan 1 miljoen leden, veelal met vooraanstaande functies in het bedrijfs- of maatschappelijke leven, beslaat.  

 

Een aantal uitkomsten van het onderzoek:

          De eigenschappen die volgens de respondenten het belangrijkste zijn voor leiders is het creëren van verbondenheid en het inspireren van anderen.

          De respondenten hebben het meest respect voor leiders die willen bijdragen aan de wereld of verandering willen bewerkstelligen

          60% van de ondervraagden ziet zichzelf ook als zo'n leider

          Wat ze het meest aanspreekt in leiderschap is het kunnen ontwikkelen van anderen op een goede tweede plaats komt het invloed uitoefenen op het eindresultaat

          81% van de ondervraagden is bereid werk te doen wat zij niet leuk vinden als dit een vereiste is om verder te komen.

 

Deze en andere resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 450 studenten en starters, zijn verwerkt in het boek 'Maak jij het Verschil? Er zijn talrijke boeken over leiderschap verschenen en evenzoveel theorieën.Maar dit boek benadert het onderwerp voor het eerst vanuit de Nederlandse praktijk. Dit gebeurt op basis van interviews met leiders die in uiteenlopende gebieden hun sporen hebben verdiend, zoals Ben Verwaayen, Eckart Wintzen, Marike van Lier Lels, Pierre Audi, Tex Gunning, Willemijn Verloop en Ruud Lubbers. En ook zijn er interviews afgenomen met succesvolle jonge talenten bij grote bedrijven, bij de overheid en social entrepreneurs. Hoe kijkt de jonge generatie aan tegen leiderschap aan en verschilt dat van de visie van de huidige generatie leiders? En hoe gaan zij aan het leiderschap van de toekomst invulling geven?

 

Dit is de vraag die als een rode draad door het boek en door AIESEC loopt.

 

De presentatie van het boek, op 20 juni vanaf 17:30, zal plaatsvinden in Felix Meritis in Amsterdam. Hierbij zullen ongeveer 600 alumni, genodigden en geïnterviewde leiders aanwezig zijn. AIESEC organiseert het evenement in samenwerking met Delta Lloyd groep, KLM en KPN. Meer informatie is te vinden via de volgende link: http://www.aiesec.nl/aiesec/index.html?pid=698&lan=1.

 

Jij maakt het verschil

Inspiratie en leiderschap voor The Next Generation

Eske Scavenius & Patrice van Riemsdijk

Nieuw Amsterdam Uitgevers

Verkoopprijs: €17,50

 

Voor informatie en interviews:

Nieuw Amsterdam Uitgeverij

Margriet van Rooij

m.vanrooij@nieuwamsterdam.nl

 

Perscontact evenement:

AIESEC Nederland

Veron Janssen

+316 48567836 / v.janssen@aiesec.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons