Afscheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ik mag dit stukje schrijven vanuit een nationaal natuurpark met veel zee – die ik, dankzij opgespaarde verlofdagen, uitgebreid aan het bedobberen ben – en veel beesten: koddig wandelende bewijsstukken van onze evolutieleer. Even bijkomen van alle kantoor- en vergaderdrukte. Gelegenheid genoeg, zou je zeggen, voor het schrijven van een knetterende afscheidsrede.

Het moeilijke van zo'n afsluiting is alleen niet het gebrek aan ingrediënten maar juist de precieze samenstelling en natuurlijk het gewenste eindresultaat. Een samenvatting van de afgelopen twee jaar is bijvoorbeeld wat lang voor één kolom. Een toptien van highlights? Maar dan doe ik de dalen tekort. Wat wil ik nog écht graag kwijt als laatste boodschap op deze plek?

Bij nader inzien is dat geloof ik het volgende: het mag misschien het einde zijn van mijn eervolle hekkensluitertaak hier, dit is duidelijk niet het juiste moment voor afscheid! De Milleniumdoelen liggen klaar om ingekopt te worden. De opwarming van de aarde heeft nu eindelijk de aandacht van zowel Noord als Zuid. En lees ik nu dat dit nationale park sinds kort op de lijst van bedreigde parken staat bijgeschreven?

Kortom, er is helemaal geen tijd om mijn strandhanddoek in de ring te gooien! Na deze vakantiedagen rust ik hopelijk pas weer als iedereen lang en gelukkig kan leven in een gezonde omgeving. En juist als dat idee mij, en u misschien ook, een beetje vermoeit, kijk ik even naar een vrolijk voorbijwandelende vierpotige evolutieleer-herinnering. De mensheid komt écht pas net kijken. Om maar te zwijgen over mijzelf, met mijn ervaringen. Daarom kan mijn laatste column hier alleen maar met de volgende woorden eindigen:

Dit was nog maar het begin!

Vanaf het volgende nummer wordt Hanneke's column overgenomen door een andere jonge vrouw op een startersplek in het veld. Iets voor jou? Meld je bij redactie@viceversaonline.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons