Afrikaanse jongeren denken na over de toekomst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Welke problemen moeten als eerste worden aangepakt als het aan hen ligt? En hoe ziet een goede overheid eruit? De jongeren gingen met Max Deurssen en Elyan Yahye van de Nederlandse Jeugdraad (NJR) in gesprek over de nieuwe beginselverklaring voor toekomstige overheden, die in juni zal worden gepresenteerd aan de VN.

Tijdens de conferentie spreek ik met Eniola (28) en haar coach Tojosi uit Nigeria. Samen zijn ze naar Nederland gekomen via het programma The Next Economy waarmee SOS Kinderdorpen werkgelegenheid voor jongeren wil creëren. Via het programma werd Eniola gekoppeld aan een coach van SOS Kinderdorpen in Nigeria, die haar heeft geholpen de juiste vaardigheden te ontwikkelen om een stageplek te vinden. Eniola doet nu werkervaring op bij Hilton Hotels op de afdeling accountancy, maar de weg ernaartoe was niet makkelijk. Volgens alle jongeren moet (jeugd)werkloosheid dan ook hoog op de prioriteitenlijst staan.De jongeren zijn voor een korte trip naar Nederland gereisd om verschillende organisaties te bezoeken. Het is een gemixt gezelschap van jonge mensen uit Rwanda, Nigeria, Oeganda en Kenia. Alle aanwezigen bouwen op dit moment aan hun carrière en tijdens de lunch worden dan ook al snel visitekaartjes uitgewisseld.

Werkgelegenheid voor jongeren creëren

Dat SOS Kinderdorpen meer doet dan kinderen opvangen die de zorg van hun biologische ouders zijn verloren is niet bij iedereen bekend Sterker nog, de organisatie zet zich vooral in op het gebied van preventie. Om ervoor te zorgen dat kinderen er niet alleen voor komen te staan, ondersteunt SOS Kinderdorpen  kwetsbare families via familieversterkende programma’s en support de organisatie jongeren bij het vinden van een baan. Lydia Hofman- een van de coördinatoren van The Next Economy vertelt: “We willen jongeren geen vacature in de schoot schuiven, maar hen helpen de skills te ontwikkelen die hun kans op een baan vergroten. Dat kunnen hele simpele dingen zijn, die je niet op school leert. Zoals sociale omgangsvormen binnen een werkomgeving of een cv opmaken. Nederlandse jongeren hebben vaak een rijk netwerk en kunnen bij allerlei instituten aankloppen voor informatie of trainingen. Die mogelijkheden willen wij Afrikaanse jongeren ook bieden.”

Eniola, afgestudeerd als accountant, vertelt dat ze na haar studie in een zwart gat viel. “Ook al heb je je opleiding met prachtige cijfers afgerond, toch is werk vinden moeilijk. Je hebt een netwerk nodig om ergens binnen te komen, en vaak weet je niet waar je moet beginnen met zoeken.”

Met hulp van coach Toyoshi vond ze een stageplek bij Hilton Hotels. Ze startte in de horeca. Als afgestudeerd accountant had Eniola eerst haar bedenkingen. “Ik vond dat in het begin wel moeilijk. Want zeg nou eerlijk, wat doet een accountant in de keuken? Maar, een Nigeriaans gezegde luidt: als je honderd man wilt helpen, moet je met één iemand beginnen. Dus ik ben aan de slag gegaan, want als je nooit begint, kom je nergens.”

een Nigeriaans gezegde luidt: als je honderd man wilt helpen, moet je met één iemand beginnen

Na een paar maanden kon ze overgeplaatst worden naar de afdeling accountancy. “Wat me nog steeds wel raakt”, zegt Eniola terwijl er tranen opwellen in haar ogen, “is dat ik het geluk had om werk te vinden, maar elke dag zie ik hoe al mijn familieleden met de gevolgen van werkloosheid kampen. Ik probeer ze zo goed mogelijk bij te staan, maar het besef dat het nooit genoeg is doet pijn”. Voor Eniola ziet de toekomst er gelukkig positief uit. Hilton is erg tevreden en een vaste aanstelling ligt dan ook in het verschiet.

Oplossingen

Die middag komen jongeren met diverse voorstellen voor oplossingen. Francis uit Oeganda stelt voor dat Afrikaanse landen onderling betere afspraken moeten maken over arbeidsmigratie binnen Afrika. “Als er in Oeganda weinig werk is maar in Kenia wel, zouden mensen in een buurland moeten kunnen werken. Nu kost een ticket van Oeganda naar een ander Afrikaans land evenveel als een ticket naar Londen. Logisch dat veel jongeren dan naar Europa gaan als ze eenmaal besluiten elders werk te zoeken”, zegt Francis.

Toyosi stelt dat de overheden er goed aan zouden doen meer te investeren in infrastructuur. “Het is nogal lastig om een stabiele economie op te bouwen als je niet eens kunt vertrouwen op het elektriciteitsnetwerk”, zegt ze. De jongeren beamen dit.

Nadat iedereen uiteindelijk de uitgeprinte beginselverklaring heeft voorzien van commentaar, staan de jongeren weer op en nemen afscheid. Nog een keer wordt gecheckt of iedereen een visitekaartje heeft gekregen van de beginnende ondernemers. Netwerken is immers een serieuze zaak. Alhoewel: een boottocht door de Amsterdamse grachten ziet de groep ook wel zitten. 

Tijdens haar korte verblijf in Nederland ging Eniola op bezoek bij Hilton hotel Schiphol Airport. Daar werd ze rondgeleid door Nevin, ook stagiair bij een Hilton hotel. Wil je zien hoe dit verliep? Klik dan hier.

Voor meer informatie over The Next Economy klik hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons