‘Afrikaans kind eet gezonder dan westers’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Italiaanse onderzoekers vergeleken de ontlasting van vijftien jonge kinderen uit Nanoro, een dorp in Burkina Faso met die van vijftien kinderen uit Florence. Zoals te verwachten bleek hieruit dat de Italiaanse kinderen meer suiker, vet en vlees naar binnen kregen dan de Burkinese. De Italiaanse kinderen consumeerden dagelijks 1512 calorieën en de Burkinese kinderen 996.

StarvedforAttention-BurkinaFaso-Dimmock-4311
Bekijk de fotoserie
‘Starved for Attention’

Prehistorisch dieet
Verrassend genoeg bleek uit het onderzoek dat de darmflora van gezonde Italiaanse kinderen méér bacteriën bevatte die op latere leeftijd overgewicht en allergieën kunnen veroorzaken, dan die van de kinderen uit Burkina Faso. De ontlasting van de Burkinese kinderen bevatte juist meer verschillende soorten ‘goede’ bacteriën. De onderzoekers van de universiteit van Florence denken dat dit komt omdat het dieet van de kinderen in Nanoro meer lijkt op dat van de prehistorische mens.

Zo eten de kinderen uit Nanoro meer granen, groenten en fruit en veel minder vlees – heel af en toe kip en soms termieten – dan de kinderen uit Florence. Ook krijgen Afrikaanse kinderen veel langer borstvoeding, dan Europese kinderen. In Nanoro geven moeders hun kind tot hun tweede jaar de borst en in Europa doorgaans een paar maanden.

Dieet belangrijker dan hygiëne
Een gevarieerde darmflora is essentieel voor het verteren en opnemen van voedsel. In het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences schrijven de wetenschappers dat ‘onze resultaten erop wijzen dat dieet een veel grotere rol speelt bij de vorming van darmflora dan andere factoren als etniciteit, hygiëne, geografie en klimaat’.

Het is dan ook jammer dat het traditionele eetpatroon in veel arme landen door globalisering aan het verwestersen is. De FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) constateren beide dat overgewicht door het importeren van nieuwe eetgewoontes ook in ontwikkelingslanden in opmars is.

Schijnwerper op ondervoeding
Het Afrikaanse dieet mag dan zijn voordelen hebben, het blijft natuurlijk een feit dat in veel arme landen, waaronder ook Afrikaanse landen, ondervoeding nog een groot probleem is. Wereldwijd treft ondervoeding 195 miljoen kinderen. Om aandacht te vragen voor dit probleem lanceerden Artsen Zonder Grenzen en VII Photo onlangs een wereldwijde multimediacampagne, Starved for Attention (zie fotoserie hierboven). VII-fotojournalisten documenteerden verschillende aspecten van ondervoeding. Daar zitten niet alleen zielige plaatjes bij, maar ook beelden van geslaagde preventie- en behandelingsprogramma’s in landen als Mexico en de VS. Bij de campagne hoort tevens een wereldwijde petitie.

Foto bovenaan: Ghanese jongens aan de maaltijd (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons