Achtergrond

Afrikaans fruit direct van boer naar winkel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het nieuwe handelssysteem is ontwikkeld door kennisspecialist Ikhaya uit Zuid-Afrika samen met Wageningen Universiteit en maakt directe handel tussen producent en afnemer mogelijk.

De export en import van een container fruit uit Zuid-Afrika gaat nu nog over veel verschillende schijven. Elke tussenhandelaar in dat proces wil ook iets aan het product verdienen dat gaat vaak ten koste van de marge van de kleine boer.

Transparantie
“Momenteel werkt het zo dat op het moment dat een producent zijn fruit opstuurt, dat hij niet weet wat hij er uiteindelijk voor krijgt”, vertelt Willie van den Broek, projectleider bij Food & Biobased Research van Wageningen Universiteit. “We proberen producenten en afnemers te stimuleren nieuwe, directe ketens te ontwikkelen, zodat er transparantie komt over wie wat bijdraagt. Er komt op die manier een betere afstemming over de prijs en afname.”

Bij deze nieuwe manier van werken wordt eerst een samenwerkingsverband opgezet dat vertrouwen tussen producent en afnemer kweekt. Daarbinnen worden transparante afspraken gemaakt over productkwaliteit, handel en duurzaamheidaspecten. De kwaliteit van het product wordt door Food & Biobased Research gecontroleerd voor vertrek in Zuid-Afrika en na aankomst in Nederland.

Druiven
Het model wordt nu getest voor druiven uit Zuid-Afrika. Deze worden afgenomen door de Nederlandse afnemer Smeding Groenten en Fruit (de fruitleverancier voor Groothandel Sligro de leverancier van supermarkten als Spar en Golff). De eerste zeecontainer met druiven wordt donderdag in Rotterdam verwacht.

Verpakkingsstation van de Zuid-Afrikaanse druiven, foto: Wageningen UR

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons