Afghanistan wil toerist verwelkomen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
wakhan corridor
Afghanistan en de Wakhan bergrug.
Beeld: Al Jazeera

Het door Al Jazeera bezochte gebied ligt in een uithoek van Afghanistan en staat ook wel bekend als de Wakhan-bergrug. In de jaren 70 was het een populaire bestemming voor bergbeklimmers van over de hele wereld. De Sovjet-invasie van 1979 maakte een abrupt einde aan alle recreatieactiviteiten, waarna drie decennia lang het gebied verscheurd werd door oorlog en armoede. De streek is echter zo onherbergzaam dat het de enige provincie is waar de Taliban nooit voet aan de grond heeft kunnen zetten. Maar de prijs voor 'vrijheid' is hoog; alle landen waaraan het gebied grenst – Tadzjikistan in het noorden en Pakistan in het westen – waren hermetisch gesloten voor alle vormen van verkeer. De streek in zijn geheel was hierdoor afhankelijk van eigen productie en buitenlandse hulp. Na de invasie van de VS is Badakshan een van de rustigste regio's in Afghanistan.

Rampreizen
Het nieuwe virtuele reisbureau van NCDO, rampreizen.nl probeert het publiek bewust te maken van wederopbouwactiviteiten met Nerderlandse ontwikkelingssteun in voormalig oorlogsgebieden. Op de site kun je in een interactief filmpje een reis boeken naar een rampgebied naar keuze, waarna op ludieke wijze de gevolgen van je optie in beeld worden gebracht. Klik hier voor meer berichtgeving over de site.

Cursus
Afiyat Khan, een voormalig Moedjahedienstrijder uit de streek, wil zich nu gaan profileren als berggids voor toeristen, vertelt hij aan Al Jazeera. "Ik heb vele verhalen gehoord van mijn vader, het hoofd van het dorp, die rondleidingen gaf aan toeristen door de bergen", memoreert de 28 jarige amateur bergbeklimmer. Khan is in 2005 naar de Italiaanse Alpen getogen om een cursus bergbeklimmen te volgen. De cursus was georganiseerd door het Italiaanse Oxus Mission: Mountains for Peace, onder de leiding van de geroutineerde Italiaanse klimmer Carlo Alberto Pinelli. Doel van de cursus was om Afghanen op te leiden tot ervaren berggidsen die toeristen opnieuw kunnen rondleiden door de bergen van Wakhan. Bovendien werden de Afghaanse berggidsen in spe verteld hoe op een milieuvriendelijke wijze bergen beklommen kunnen worden.

afghanistan klimmen
Nu zijn het nog soldaten die klimmen,
in de toekomst toeristen. Foto: CC

Berggids
Afiyat Khan zit het wel zitten om zijn geld te verdienen als berggids. Hij heeft al plannen om een gasthuis te bouwen of een winkel met producten van lokale ambachten te openen voor toeristen. "Wanneer de toeristen komen, wil ik graag fulltime als berggids aan de slag en ze meenemen naar het hart van dit gebied." Khan staat niet alleen in zijn hoop dat Afghanistan weer een aantrekkelijke trekpleister voor toeristen wordt.

National Park
Ook Dad Mohammad Baheer, afgevaardigde van het Nationale milieubescherming agentschap van Afghanistan benadrukt dat de Wakhan-regio een van de belangrijkste regio's wat betreft natuur is en de streek dus een hoge prioriteit heeft bij de regering. "Plannen om de regio als een Nationaal Park aan te merken, werden onderbroken door de oorlog, maar op dit moment wordt de biodiversiteit zorgvuldig gedocumenteerd door de internationale organisatie Wildlife Conervation Society." Gesproken wordt over diverse vormen van ecotoerisme die zich kunnen ontpoppen in het gebied.

badakshan2
Foto: CC

Festival
Toerisme is al langzaam op gang gekomen in het gebied, hetzij op een zeer bescheiden schaal. Mehboob Aziz, coördinator van ecotoerismeprojecten in het dorpje Ishkashim aan het begin van de Wakhan bergrug, vertrouwt Al Jazeera toe dat in 2007 al 145 toeristen het gebied met een bezoek vereerd hebben. Aziz hoopt dat evenementen als het Wakhan Pamir Arts and Music festival, dat afgelopen november voor het eerst gehouden werd, in de toekomst meer mensen gaat lokken.

Uitdaging
Afiyet Khan heeft als doel om de hoogste piek van Afghanistan, de Noshaq, te bedingen. En het liefst wil hij dit doen als berggids van een groep avontuurlijke klimmers die de stap durven te nemen om nieuwe klimuitdagingen aan te gaan in Afghanistan. Wie weet dat de site van rampreizen.nl in de toekomst wel serieuze reizen kan aanbieden naar het land waar voorheen de Taliban de scepter zwaaide?

Meer over Oxus Mission: Mountains for Peace

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons