Afghaanse ‘Grand Canyon’ wil meer toeristen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Afghanistan6
Foto: CC

De Band-e Amir vallei in het nationale park is een prachtig natuurgebied met blauwe meren, watervallen en rotsen, maar bovenal een oord van veiligheid en vrede in een land dat zo gewend is aan oorlog en onstabiliteit. Afghanen reizen af naar het gebied om te picknicken met familie of een verfrissende duik te nemen. Er worden ook bootjes verhuurd om een rondvaart te maken voor nog geen vijf euro per uur.

Veilig
Toch zijn er nauwelijks toeristen die zelfs maar overwegen om naar Afghanistan af te reizen. Het land heeft een slechte reputatie, in sommige gebieden wordt nog dagelijks gevochten tegen de Taliban. Maar niet overal in het land zijn de verwoestingen van oorlog te zien, de provincie Bamiyan wordt gezien als een van de veiligste provincies in het Afghanistan.

Afghanistan2
Foto: CC

"Elke verbetering zou helpen om meer bezoekers te trekken", verteld Ismael Alaa aan de BBC, terwijl hij zich buigt over het reserveringsboek van de bootjes die hij verhuurd in Band-e Amir. "We hebben vooral betere wegen nodig om de toeristen en de goederen hier naartoe te krijgen. Het moet ook nog veiliger worden, hoewel het hier nog niet eens zo slecht is."

Voorzieningen
In de vallei zijn weinig toeristische voorzieningen, op een paar tentjes met eten en drinken in de buurt van de parkeerplaats na. Op een of twee plaatsen in het park wordt soms zelfs een lam geslacht, als de uitbaters denken dat de groep toeristen groot genoeg.

Geen financiële steun
Hoewel de Band-e Amir vallei een nationaal park is geworden, worden er weinig investeringen gedaan om de natuur te behouden en meer bezoekers te trekken. Habiba Serobi, de enige vrouwelijke gouverneur in Afghanistan denkt dat als er niet snel meer geld in het gebied wordt gestoken, de situatie zal verslechteren. "Helaas gaat de hulp altijd naar de moeilijkere gebieden waar problemen en conflicten zijn, daar stopt de internationale gemeenschap geld in", zegt ze. "Ze geven niets om Bamiyan, omdat het er veilig is, maar de lokale bewoners hebben er genoeg van, ze zijn teleurgesteld in de overheid en de internationale gemeenschap."

Afghanistan
Foto: CC

Potentie
In het gebied is veel armoede. Sommige families wonen zelfs in grotten, in hetzelfde gebergte waar ooit de Boeddha's van Bamiyan stonden, die in 2001 door de Taliban werden verwoest. Dit vredige deel van Afghanistan heeft de potentie om veel geld op brengen voor het land en haar inwoners, maar alleen als de buitenlandse bezoekers die hier nu komen geen wapens meer dragen en tegen een opstand vechten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons