Ben jij actief betrokken bij een kleinschalig ontwikkelingsproject? Dan is de kans groot dat je minder auto rijdt, minder vlees eet en meer internationaal nieuws volgt dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit het NCDO-onderzoek ‘Mondiaal Burger Daar én Hier. Particuliere initiatieven & mondiaal burgerschap’, dat op 14 augustus is verschenen.
Dat particuliere initiatieven ‘mondiale burgers’ zijn is duidelijk: hun betrokkenheid bij projecten in ontwikkelingslanden is daarvan het sprekende bewijs. Maar hoe zit het in Nederland? Gedragen ze zich ook hier als ‘mondiale burgers’? Houden in hun doen en laten rekening met de gevolgen voor de rest van de wereld, bijvoorbeeld door het kopen van fairtrade producten of het zuinig omgaan met water en energie?
Onderzoekers Christine Plaisier en Lau Schulpen van het CIDIN in Nijmegen namen de proef op de som. Als basis diende een representatieve enquête onder 2009 Nederlanders. 77 van hen waren actief in een kleinschalig ontwikkelingsproject ; 599 van hen waren donateur van een particulier initiatief. De onderzoekers vergeleken het ‘mondiaal burgerschapsgedrag’ van particuliere initiatieven, hun donateurs en de rest van de Nederlanders.
Tweedehands
Particuliere initiatieven scoren op bijna alle dimensies van mondiaal burgerschap hoger dan de rest van de Nederlanders. Ze kopen bijvoorbeeld vaker tweedehands spullen, halen de adapter op tijd uit het stopcontact en praten vaker over wereldwijde armoede. Ook donateurs van particulier initiatieven scoren hoger dan gemiddeld.
Interessant is de vraag wat eerst komt: gaan mensen zich méér als ‘mondiaal burger’ gedragen doordat ze betrokken zijn bij een ontwikkelingsproject? Of raken ze actief betrokken bij een project omdát ze al meer ‘mondiaal burger’ zijn? Op deze ‘kip-of-ei’ vraag geeft het onderzoek helaas geen antwoord.
Lees ook de column van Lau Schulpen over dit onderwerp.
Het rapport ‘Mondiaal burger daar én hier’ is gratis te downloaden via het NCDO.