Het begon met een placemat
Random Acts of Kindness begon bij de Amerikaanse schrijfster Anne Herbert. Ze zat in een restaurant toen ze inspiratie kreeg voor haar inmiddels beroemde uitspraak Practice random kindness and senseless acts of beauty. Ze noteerde de zin op een placemat en publiceerde hem in 1980 in een tijdschrift. In 1993 bracht ze een boek onder die titel uit, met daarin waargebeurde verhalen over aardigheid. Twee jaar later werd de Random Acts of Kindness Foundation opgericht die jaarlijks een RAK-week organiseerde, die in het teken staat van aardig zijn en het verrichten van goede daden. De week valt in februari en werd in 1995 officieel erkend door president Clinton. Ook in Nederland is de beweging actief. Op 17 februari is het ‘Doe vriendelijk Dag’ en afgelopen september kwam het RAK-boek uit, waarin 333 tips staan om de wereld te verbeteren.
Lerrie wil in augustus duizend aardige dingen doen
Lerrie koopt verder geregeld kleine cadeautjes voor mensen die hij niet kent, bijvoorbeeld bioscoopkaartjes of iets lekkers. Bij studenten gooit hij krasloten in de bus, met een kaartje erbij: ‘ik hoop dat je wint’. Lerrie: “Zelf heb ik een leuke studententijd gehad, dat gun ik hen ook.”
Lerrie krijgt eigenlijk altijd positieve of verraste reacties op zijn vriendelijke daden, maar kunnen zijn acties ook de wereld verbeteren? Zelf denkt hij van wel: “Vriendelijkheid verbindt mensen en zorgt ervoor dat ze minder negatief over elkaar denken. Als mensen positiever naar de wereld kijken, zijn er meer mogelijkheden om conflicten op te lossen. Om de wereld te verbeteren moet zoiets natuurlijk op grote schaal gebeuren, maar je moet klein beginnen.” Augustus vorig jaar deed Lerrie daarom in zijn eentje 170 goede daden (zie bovenstaand YouTubefilmpje). Dit jaar is hij van plan om duizend goede daden te doen. Uiteindelijk hoopt hij een sneeuwbaleffect te creëren en samen met de hele wereld een miljoen aardige dingen te doen. “Of het op wereldniveau gaat lukken, weet ik niet. Maar ik zoek veel aandacht voor dit onderwerp en mik daarbij op internationale publiciteit, zodat ik veel mensen kan inspireren.”
Positieve psychologie
Lerrie laat zich bij zijn raktivisme inspireren door positieve psychologie. Dit is een stroming binnen de psychologie die de nadruk legt op mogelijkheden en positief gedrag, in plaats van op angst, depressie en negatief gedrag. Positieve psychologen onderzoeken onder welke omstandigheden mensen tot bloei komen en waardoor mensen zich gelukkiger voelen. Zomaar aardig doen kan zo’n effect hebben. Volgens psycholoog Shawn Achor vermindert het stress en draagt het positief bij aan de geestelijke gezondheid van mensen.
Naomi hangt sjaals op voor wie het koud heeft
Met Pasen verstopte ze paaseieren en ze doneerde twee keer haar vlechten aan de stichting Haardonor. Met Sinterklaas legde ze twee cadeautjes (met spekkies en gedicht) in de trein. “Het ene cadeautje werd gevonden door een conducteur, die het gedicht aan alle passagiers voorlas en de spekkies uitdeelde. Een student vond het andere cadeautje, maakte het samen met een medereizigster open en deelde het vervolgens met haar.”
Wanneer ze er tijd voor heeft, blogt Naomi over haar goede daden op wantwaaromniet.nl. “Laatst ging ik de deur uit met een doos stoepkrijtjes”, schreef ze in een van haar blogs. “Ik liep richting het park, waar om de zoveel meter een prullenbak staat. Toch krijgen mensen het voor elkaar om hun troep op de grond te gooien. Misschien weten ze de weg naar de prullenbak niet of zijn ze bang dat ie bijt…” Naomi besloot om op een ludieke manier de weg naar de prullenbak te wijzen en zo mensen aan te moedigen hun afval netjes weg te gooien:
Ook Naomi wordt heel gelukkig van zomaar aardig doen. “Ik krijg veel positieve reacties en met mijn blog heb ik ook anderen geïnspireerd om goede daden te doen.” Maar soms raken mensen licht in verwarring door haar willekeurige aardigheid. “In onze cultuur zijn we niet gewend dat mensen zomaar iets aardigs doen voor elkaar, dus soms moet ik even uitleggen wat ik aan het doen ben.” Voor lezers die ook iets positiefs willen doen, heeft Naomi een gouden tip: “Doe het vanuit je hart en niet omdat het moet.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand