Achtergrond

Aan tafel met Kofi Annan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen week kwamen zeventig Europese jongeren bij elkaar om te sleutelen aan de Liemers List: een verlanglijst voor de wereld met 85 actiepunten. In 2015 willen ze ‘m aanbieden aan de VN. Nu maken ze alvast kennis met oud secretaris-generaal Kofi Annan.

Het begon allemaal aan een keukentafel in de Gelderse streek de Liemers. Oud-docent maatschappijleer Chris van de Ven had een droom: hij wil dat iedereen in de wereld z’n leven een ruime voldoende geeft. Een acht. In Nederland zijn we al zo gelukkig, maar elders nog niet. Doodgewone mensen kunnen daar verandering in brengen, te beginnen met tien jongeren uit Gelderland. Onder de naam Hope XXL maakten zij samen met Chris 85 stellingen voor een betere wereld.

Op weg naar de VN
Nu, vier jaar later, staan duizenden jongen en prominenten als Jan Peter Balkenende, Bert Koenders en Ruud Lubbers achter de missie. Uiteindelijk willen ze hun Liemers List overhandigen aan de Verenigde Naties. Ze zijn al goed op weg, want niemand minder dan voormalig VN secretaris-generaal Kofi Annan bezocht hun eerste Europese conferentie. “Jullie zijn de generatie van de toekomst”, zei hij. “Wees moedig, en durf verandering te brengen in de dingen die je om je heen ziet.  En als je de wind niet kunt veranderen, stel dan de zeilen bij.”

Aan tafel met Kofi
Kofi Annan sprak de jongeren in de Stadsgehoorzaal in Leiden niet alleen toe, hij schoof ook aan tafel bij zes Hope XXL-studenten. Enitsa Gebrovska (22) uit Bulgarije was een van de gelukkigen. “Ik viel die nacht in slaap met een enorme glimlach op mijn gezicht.” Maar hoe bijzonder de studente politicologie de ontmoeting met Annan ook vond, ze had anders ook aan de conferentie deelgenomen. “Ik hoop hiermee een klein stukje bij te dragen aan een betere wereld. Het is ontzettend mooi om deel uit te maken van een beweging die alsmaar groter groeit. Bovendien ontmoet ik hier heel veel gelijkgestemde mensen.”

Nieuwe stellingen
Enitsa en de andere jongeren zijn in Nederland om te schaven en te slijpen aan de Liemers List. Op de eerste versie van de lijst staan de stellingen zoals die door de Nederlandse jongeren zijn bedacht. Maar uiteindelijk moet ’t manifest door álle jongeren in de wereld worden gedragen. Tijdens de Europese conferentie zijn al nieuwe thema’s aan de lijst toegevoegd, bijvoorbeeld gezondheidszorg. “Daar ben ik blij mee”, zegt Enitsa. Als de Bulgaarse één ding in haar thuisland mag veranderen, is het de zorg. “Die is verschrikkelijk slecht geregeld. De private zorg is oké, maar alleen rijke mensen hebben daar het geld voor.”

Serieus nemen
Denken deze jongeren echt dat hun lijstje voor verandering van wereldformaat kan zorgen? Is dat niet naïef? “Een beetje wel”, zegt Eve Marasouiu (20) uit Roemenië. “Maar als je zo denkt, verandert er nooit iets. Je kunt ’t op z’n minst proberen.” Dat invloedrijke personen als Kofi Annan, EU-president Herman van Rompuy en VN-adviseur Jeffrey Sachs zo positief op Hope XXL reageren, is ook veel waard, denkt Eve. “Zij kunnen ervoor zorgen dat de Liemers List internationaal serieus genomen wordt.”

De wereld wacht
Nu de verlanglijst door Europese jongeren is aangescherpt, gaat Hope XXL de komende duizend dagen op reis langs alle andere werelddelen. De definitieve Liemers List zal op 21 september 2015 overhandigd worden aan de VN. Het is de dag waarop alle VN-leiders bij elkaar komen, want op die datum lopen de millenniumdoelen af, én is het de Dag van de Vrede.
Volgens Hope XXL-grondlegger Chris van de Ven moet er tot die tijd één doel duidelijk voor ogen gehouden worden. “We moeten uitzoeken wat er nodig is om iedereen op een fatsoenlijke manier te laten leven. Perfect wordt het niet, maar het kan een stuk beter. Jongeren hebben nog geen politieke agenda. Ze kunnen zo bruggen slaan tussen jong en oud. De wereld zit op hen te wachten.”
 

Foto’s: Amrah Schotanus

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons