5 vragen aan… taartenkoningin Myranda

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”19151″,”attributes”:{“height”:480,”width”:480,”style”:”width: 200px; height: 200px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]Myranda van Leeuwen bakt en verkoopt biologische taarten, en bezorgt ze op de fiets door heel Amsterdam. In 2012 begon ze haar bedrijf Pink Carrot. OneWorld fietste een stukje met haar mee, en keurde een stukje worteltaart.

We spreken af bij biologische supermarkt Biolicious, waar Myranda op vrijdagochtend een taart gaat bezorgen. Nu ze er toch is, slaat ze meteen wat extra ingrediënten in voor haar bakker, waar ze de ingrediënten naartoe brengt en versgebakken taarten ophaalt. Als de wortelen, zonnebloemolie en cacaopoeder in de krat op de fiets zitten, is het tijd om wat vragen te stellen onder het genot van een stukje taart.

Waarom biologische taarten?
Ik kocht veel biologische producten, en realiseerde  me dat er zo weinig keus was in biologische taart. Ook vond ik dat er vaak veel suiker in dit soort gebak zit, dat wel als ‘gezond’ verkocht wordt. Ik werd een jaar geleden wakker met het idee om zelf biologische en gezonde taarten te gaan maken, en besloot er voor te gaan.

Wat is er zo bijzonder aan jouw taarten?
In mijn taarten zit geen geraffineerde suiker, maar oerzoet: sap van suikerriet, dat gedroogd en gemalen wordt. Het is net zo zoet als suiker, maar bevat nog alle voedingstoffen uit het riet, zoals ijzer. Het heeft wel een bijsmaakje, waardoor je het niet zomaar overal in kan doen.

Maar suiker is wel lekker. Hoe komen we er vanaf?
Suiker eten is een gewenning, maar je kunt makkelijk afkicken. Je kunt bijvoorbeeld een maand helemaal geen suiker eten, of het langzaam afbouwen. Als je daarna weer iets zoets eet, proef je het veel sterker. Mijn taarten zijn dan ook niet te zoet. Ik heb thuis wel honderd taarten gebakken om een goede balans te vinden tussen lekker en gezond.

Hoe bewust doe jij je boodschappen?
Ik ben al lang bezig met gezonde voeding, vooral toen ik zwanger was. Alles wat ik at ging ook naar mijn baby, en dat zette me aan het denken. Thuis eten we drie dagen in de week vegetarisch, en hebben we ook meteen drie alcoholvrije dagen ingelast. Mijn dochtertje is nu vier, en ik geef haar mee dat voor haar stukje vlees een dier is doodgemaakt, maar bijvoorbeeld ook dat in felgekleurde snoepjes veel slechte suikers zitten. Ze is niet gewend aan zoveel suiker, en lust eigenlijk alleen gezonde snoepjes, zoals gedroogd fruit en noten.

Wat is je lievelingstaart?
De worteltaart, zeker weten. Dat is ook waar ik de naam Pink Carrot op gebaseerd heb. Hij wordt van alle taarten ook het meest verkocht.

Wij vonden de worteltaart heerlijk. Ook benieuwd? Ze zijn per stuk te bestellen, en op verschillende plekken in Amsterdam en omstreken te krijgen.
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons