30 sept: Politiek Cafe: Het veilige haventje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Soja, suiker en hout, Nederland en Brazilië varen er wel bij. Duizenden schepen vervoeren jaarlijks miljoenen tonnen handelswaar vanuit de Amazone naar de Rotterdamse haven. Om export te stimuleren worden grootschalige infrastructuurprojecten opgezet. Het stroomgebied van Rio Madeira, één van de belangrijkste vaarwegen in het Braziliaanse regenwoud, dreigt overspoeld te raken door brede wegen, grote dammen, nieuwe havens en vervuilende fabrieken. Deze infrastructuur dient de export te stimuleren. Wat kan Nederland als belangrijke handelspartner van Brazilië doen om te zorgen dat unieke ecosystemen en de leefomgeving van lokale bewoners niet in het gedrang komen?  

De Rio Madeira is de op één na langste zijrivier van de Amazone. De rivier reikt tot diep in het onontgonnen regenwoud. Met de aanvoer van vruchtbaar slib, vissen en water is de rivier een belangrijke voedingsbron voor de bevolking. Het afdammen en uitdiepen van de rivier betekent dat de huizen van duizenden mensen onder water lopen en dat hun voedselbronnen grotendeels verdwijnen. Het openen van het gebied rond de rivier vergemakkelijkt de kap van kostbaar regenwoud. De ontwikkeling van infrastructuur op en langs de Rio Madeira zal ongetwijfeld schade toebrengen aan sociaal, ecologisch en cultureel erfgoed van Brazilië en de aangrenzende landen Bolivia en Peru. Internationale export is van groot belang voor de economische ontwikkeling van Brazilië. Maar in hoeverre profiteert de lokale bevolking van de aanleg van de honderd grote dammen in de Amazone? Of worden de unieke ecosystemen van de Amazone beschermd?

De Nederlandse overheid heeft de mond vol van duurzaamheid. Maar komt Nederland deze belofte ook na? Er liggen vergaande afspraken tussen Nederland en Brazilië op vlak van watermanagement, biobrandstoffen en havenlogistiek. Nederland is een belangrijk handelsland voor Brazilië. Gezien deze belangrijke handelspositie kan Nederland haar verantwoordelijkheid opnemen en invloed uitoefenen op het Braziliaanse beleid. Hoe kan Nederland aan een duurzame weg timmeren naar economische ontwikkeling? Daarover gaan we graag met u in debat.

Praat, drink en mee in ons Politieke Cafe.

Voor meer informatie: www.bothends.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons