Achtergrond

In 2030 heb je één van deze tien banen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Over vijftien jaar eten we alleen nog vis uit een kweekvijver, houdt een drone je de hele dag in de gaten, heb je sowieso een zonnepaneel op je dak en wordt je knie door een robot gehecht. Je hebt dan waarschijnlijk ook één van deze tien banen. Als de toekomstvoorspellers van Canadian Scholarship Trust (CST) gelijk krijgen dan…

Robotadviseur
​Robots pikken al onze banen! Schoonmaken, typen, koffie zetten, opereren… Maar nog steeds zijn er dan mensen nodig die ze programmeren, aansturen en verkopen. Ha! Je kunt dus bijvoorbeeld aan de slag als robotadviseur: mensen helpen de juiste robot voor een klus te vinden.

[[{“fid”:”29936″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website Whocares. Daar vind je inspirerende initiatieven en verhalen van mensen over de hele wereld.

 

Afvalontwerper
Recyclen – of eigenlijk upcyclen – van kleding, afval en spullen is al hartstikke populair, maar in 2030 is professioneel afvaldesigner echt een beroep. Dan wordt er bijna niks nieuws meer gemaakt, maar breken mensen elke dag hun hoofd over hoe ze bijvoorbeeld melkpakken kunnen omtoveren tot hippe pumps, of zoiets. 

Kweekvijverboer
Nu al worden vissoorten gekweekt in grote waterbassins. De kans is groot dat we over vijftien jaar alle zeeën wel leeggevist hebben en dat ook je Hollandse Nieuwe uit zo'n kweekvijver komt. Moeten er natuurlijk wel mensen zijn die zulke boerderijen (want dat zijn het) opzetten en managen.

Buurtwacht
In 2030 vliegen de drones je om de oren. De politie en brandweer zetten de onbemade vliegtuigjes in om de hele dag alles te filmen. Maar wie controleert dan wat al die drones registreren? Buurtwachten! Die houden de beelden van hun gebied in de gaten en rapporteren als ze iets verdachts zien, of bijvoorbeeld als er ergens brand ontstaat.

Zonne-energie-specialist
Zonnepanelen worden steeds normaler en dus goedkoper. Maar wat moeten we met al die opgewekte energie? Als zonne-energie-specialist weet je precies waar die energie ingezet kan worden en hoe bijvoorbeeld de panelen verbeterd kunnen worden.

Tele-chirurg
Er bestaan al robots die helpen bij een operatie, maar over vijftien jaar zit je als hartchirurg in je luie stoel vanaf een afstandje te checken of je robot alles netjes dichtnaait.

Gezondheidszorgnavigator
Patiënten en hun families kunnen hun zorg (nu al) regelen met allerlei handige computerprogramma’s en systemen en zo. Financiën, afspraken, uitslagen… Over vijftien jaar gaat alles sowieso geautomatiseerd. Als gezondheidszorgnavigator maak je mensen wegwijs in de wereld van deze technieken.

Nostalgist
Volgens CST kunnen rijke oudjes in de toekomst hun kamer in het bejaardentehuis helemaal laten inrichten volgens hun lievelingstijdperk en -locatie. Als hun dorm room uit de jaren '80 of zo. Daarvoor huren ze een nostalgist in: een soort interieurdesigner die het verleden probeert terug te halen.

Herbebosser
In onze tijd heet dit beroep gewoon boer of boswachter, maar na alle ontbossing, milieurampen en uitgestorven dieren waar we in 2030 mee dealen, moeten we hele stukken land opnieuw ingerichten. Vak apart.

Simplicity Expert
Als simplicity expert stroomlijn je projecten, zorg je dat er minder gebeld wordt, minder papier gebruikt wordt en minder mensen ingezet hoeven te worden. Kortom: je bent een soort efficiëntie-koning.

Dus dat. Begin maar vast met cv-building, want over vijftien jaar ziet een carrièrebeurs er zo uit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons