14 april Harm Reduction Congres Utrecht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De preventieve kracht van erkenning

Hepatitis C. Het lijkt zo'n ver-van-je-bed-show. Toch zijn er wereldwijd ruim 150 miljoen mensen drager van deze infectieziekte, die de lever ernstig aantast. Hepatitis C wordt vooral doorgegeven door onzorgvuldig gebruik van naalden en bloedcontact.

Onlangs hebben zorgverzekeraars een nieuw medicijn voor behandeling van hepatitis C opgenomen in het basispakket. Voor veel patiënten wordt hierdoor een behandeling na infectie toegankelijker. Tegelijkertijd is er een toenemende bewustwording onder de risicogroepen, waaronder harddrugsgebruikers. Samen zorgt dit in Nederland voor een afname van het aantal besmettingen.

Daarnaast hebben wij een internationale voorlopersrol op het gebied van infectiepreventieve maatregelen; zogenaamde Harm Reduction. Harm Reduction legt de focus op de beheersing van de drugsproblematiek, door het probleem te erkennen en het gebruik in een gecontroleerde omgeving mogelijk te maken. Dit in tegenstelling tot veel andere landen, waar het beleid de verslavingsproblematiek vaak nog niet erkent en juist meer strafbaar stelt.

Met deze kennis en ervaring wil Nederland graag meer bewustzijn creëren en preventie van hepatitis C op de internationale agenda zetten.

Op 14 april 2016 is De Regenboog Groep mede-organisator van het tweede Harm Reduction Congres in Utrecht. Registratie of meer informatie vind je hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons