13 miljoen meer vluchtelingen en ontheemden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

unhchr2Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag 2007 komt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR met een nieuw rapport. Daaruit blijkt dat het aantal vluchtelingen in het jaar 2006 sterk gestegen is. Aan het einde van vorig jaar zijn 34 miljoen vluchtelingen en ontheemden geteld. Dit is een stijging van ongeveer 13 miljoen ten opzichte van het jaar 2005. De stijging komt vooral door de migratiecijfers van Irak. Hier verlaten minimaal vijftigduizend mensen per maand het land. Slechts 734.000 van hen keren terug naar huis.

Klimaat

Mensen zijn op de vlucht voor geweld, vervolgingen en conflicten in hun land. Steeds vaker zien we een complexere situatie waarin klimaatveranderingen een grote rol spelen in deze conflicten. De klimaatveranderingen hebben grote gevolgen voor regenval, sneeuw en het smelten van gletsjers waardoor er watertekorten in grote delen van de wereld kunnen ontstaan. De opwarming van de aarde heeft ook invloed op de oogsten. Een temperatuurstijging van anderhalve graad Celsius kan een daling van tien procent van de graanproductie veroorzaken. Bevolkingen raken hierdoor op drift, landen worden ontwricht en samenlevingen worden gekenmerkt door chaos en geweld. 

De crisis in Darfur is een goed voorbeeld van zo'n complexe situatie waar het klimaat zorgt voor chaos en geweld. De strijd heeft namelijk een politieke en een ecologische kant. De boeren moeten bij wijze van spreken vechten om water. Wanneer er ook nog eens politieke spanningen bij komen kijken, ontstaat er een explosieve situatie zoals er nu is.

Waterbronnen

christian aidIn de toekomst zullen energie en waterbronnen steeds vaker een belangrijke oorzaak zijn van conflicten. Uit een rapport van de Britse humanitaire organisatie Christian Aid bleek dat tussen nu en 2050 minimaal een miljard extra mensen zullen migreren als gevolg van waterschaarste, overstromingen, grootschalige ontwikkelingsprojecten, mislukte oogsten en conflicthaarden door klimaatverandering. De extra migratie gooit volgens experts niet alleen olie op het vuur in bestaande conflicten, maar is ook een bron voor nieuwe conflicten en daarmee ook nog meer mensen die op de vlucht moeten slaan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons