11-11-11: Inspiratie voor groene doeners

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

11-11-11, voor veel stellen dé droomdatum om in het huwelijksbootje te stappen of een kindje te krijgen. In Zuid-Korea is het aantal afspraken voor een keizerssnee morgen niet voor niets opmerkelijk hoger dan anders. Stichting Urgenda grijpt deze bijzondere datum aan om het milieubewustzijn van de Nederlanders te vergroten en organiseert voor de derde keer de dag van de duurzaamheid.

carnaval prinsje
Carnaval (cc)

Elf groene carnavalstips
11 november is ook de dag waarop de voorbereidingen op carnaval starten. De West-Brabantse gemeenten dagen de carnavalsverenigingen en bouwclubs uit om dit jaar het feest een duurzaam tintje mee te geven. Een jury met o.a. Cornald Maas en de Commissaris van de Koningin maken daarom vrijdag in Roosendaal elf tips voor een duurzaam carnaval bekend.

Vrijdag elf november staan duizenden grote en kleine duurzame activiteiten gepland. Zo doen zeker negentig kinderboerderijen mee met de actie ‘Alle kinderboerderijen duurzaam!’. Bouwen jongeren in Middelburg een Dubstep-feest in het teken van duurzaamheid. Wordt de lampionoptocht voor Sint Maarten in Rotterdam met LED-lampen gelopen. Kun je op de duurzame vismarkt op de Amsterdamse Nieuwmarkt alleen maar verantwoord gevangen vishapjes krijgen. En reikt Ernst & Young een prijs van 6000 euro uit aan de ondernemer met het beste duurzame ondernemersplan. 

Energieneutrale woning
Met de dag wil Urgenda burgers laten zien dat energiebesparing en verantwoord consumeren iets is wat je makkelijk zelf kunt oppaken. Zo staat de gemeente Apeldoorn morgen in het kader van de dag van de duurzaamheid met een standje op de markt om twintig woningeigenaren te zoeken die door de gemeente begeleid willen worden bij het energieneutraal maken van hun woning. 

De Universiteit van Maastricht grijpt deze dag aan om mensen bewust te maken van het probleem van de ophoping van afval in de virtuele wereld. Met het opschonen van overbodige e-mails, bestanden of foto’s valt namelijk ook milieuwinst te boeken. Bestanden die op de server staan opgeslagen beslaan ongeveer 1,5 procent van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie, aldus het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS) van de Universiteit Maastricht.  

Het ICIS roept iedereen daarom op om op vrijdag 11 november om 11 uur zijn onzichtbare afval in de virtuele wereld op te schonen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons