“Iedereen op onze planeet zal geraakt worden door de invloed van klimaatverandering.” Die waarschuwing komt van de voorzitter van de IPCC, een internationaal panel van de grootste klimaatwetenschappers ter wereld.
Gelukkig zijn er oplossingen. De Britse krant The Guardian zet tien redenen op een rijtje voor optimisme:
De Amerikaanse president leek in eerste instantie niet bereid om de opwarming van de aarde aan te pakken. Maar nu is hij met een grote inhaalslag bezig. Zo kwam hij met een groot plan om de CO2-uitstoot door steenkoolcentrales flink te verminderen. De volgende presidentsverkiezingen zouden weleens een referendum over klimaatverandering kunnen worden.
Inwoners van China zijn de smog zat. De overheid gaat daarom massaal over tot het sluiten van steenkoolfabrieken in de komende vijf jaar. Als al die plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd zou dat de uitstoot van China dicht bij het niveau brengen dat nodig is om te voorkomen dat de aarde met 2 graden gaat opwarmen.
De prijs van zonnepanelen zijn de afgelopen 6 jaar met tweederde gedaald. Dankzij deze prijsverlagingen gaan steeds meer consumenten gebruik maken van zonne-energie. In een gebied in Australië kwam voor een paar dagen de prijs van stroom daardoor onder de 0 euro te liggen. En in veel Europese landen wordt record na record gebroken met de opwekking van zonne-energie.
Tientallen bedrijven, organisaties en investeerders halen hun geld weg bij bedrijven uit de fossiele brandstof industrie. Dat gebeurde eerder ook bij protesten tegen apartheid in Zuid-Afrika en tegen tabaksfabrikanten, maar ditmaal gebeurt het allemaal veel sneller.
De opwarming van de aarde treft vooral vrouwen, omdat zij in de meerderheid zijn onder de armen. Bijna twee miljard mensen hebben hout, steenkool en landbouwafval nodig om te kunnen koken en hun huizen mee te verwarmen. Als je vrouwen de mogelijkheid geeft met zonne-energie te werken scheelt dat enorm veel vervuiling. En dat is precies wat ze doen in Bangladesh. Daar vind een enorme groei in gebruik van zonne-energie plaats.
Duurzaamheid neemt een vlucht door de daling van prijzen, innovatie en initiatieven van overheden. In 2013 werd er vijf keer meer geïnvesteerd in duurzame projecten dan in 2004. In 2030 zou weleens tweederde van alle uitgaven aan energie aan duurzame energie kunnen worden gespendeerd.
Overal ter wereld probeert de overheid de uitstoot in hun land te verminderen door minder energieverbruik. Duurzame woningbouw is flink in opmars. Europa doet al goed haar best met een vermindering van het energieverbruik met ruim 15%. De Verenigde Naties helpt nu ondernemers in Thailand, Brazilië, India en Bangladesh om woningen te bouwen met een laag energieverbruik.
Het verminderen van de uitstoot door bedrijven is noodzaak geworden. Vooral door zuiniger om te springen met energie – maar ook door groene energie te gebruiken – wisten 53 van de 100 grootste Amerikaanse bedrijven hun uitstoot net zoveel te minderen als de uitstoot van een compleet land als Peru. Niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook goed voor de eigen portemonnee realiseren deze bedrijven zich.
Olie- en gasbedrijven hebben het steeds moeilijker om de grondstoffen te vinden. Grote bedrijven als Shell, Chevron en Exxon Mobil staan enorm onder druk. Ze moeten nieuwe bronnen zien te vinden in moeilijk toegankelijke gebieden. Zo ligt er een olieveld voor de kust van Brazilië op 5 kilometer diepte onder de oceaanbodem. Ook boren in het Noordpoolgebied is extreem ingewikkeld en bracht Shell ertoe om te stoppen in dit gebied.
Sinds 2011 zijn de verkopen van elektrische auto’s elk jaar verdubbeld. Consumenten omarmen de techniek meer en meer. 5 jaar geleden stond deze technologie nog maar in de kinderschoenen. In Noorwegen is al 1 op de 100 auto’s een elektrische wagen. Ook in Amerika – de grootste automarkt ter wereld – neemt de verkoop toe.
Bron: The Guardian