Vrouwenbesnijdenis, een traditie die moet stoppen - deel 5

04-12-2015 Bron: OneWorld
Vrouwenbesnijdenis moet stoppen
Foto: Say NO to FGM - demonstratie in Kenia
Op praten over vrouwenbesnijdenis rust nog vaak een taboe. De komende weken besteden we aandacht aan een traditie die moet stoppen. OneWorld koos vier Afrikaanse landen en zocht uit met welke uitdagingen organisaties en individuen worden geconfronteerd in hun strijd tegen de zogeheten Female Genital Mutilation (FGM). Vandaag bespreken we vrouwenbesnijdenis in Kenia.
Onderzoek – 

Aflevering 5: Alternatieve overgangsrituelen in Kenia
In 1998 onderging een derde van de vrouwen in Kenia besnijdenis. In 2014 was dit een op de vijf. Inderdaad, de aantallen dalen, maar het aantal gevallen is nog steeds schrikbarend hoog. Campagnes tegen besnijdenis in Kenia hebben helaas maar beperkt succes gehad.


Ernstige gezondheidsrisico's 
Een van de obstakels die er voor zorgt dat de besnijdenispraktijken nog niet verdwenen zijn, is 'medicalisering': 41 procent van de besnijdenissen wordt op dit moment uitgevoerd door medische professionals en dit is een gunsitge business voor die groep. “Meerdere ouders zoeken hun heil bij professionele dokters om schade door de besnijdenis zo klein mogelijk te houden”, vertelt Oliver Chantler van de organisatie Orchid Project.

Een absolute schending van de mensenrechten


Toch blijft de kans op ernstige gezondheidsrisico’s groot, zelfs als de besnijdenis wordt uitgevoerd door goed opgeleide dokters. Te denken valt aan infecties, moeilijkheden met plassen en zelfs de dood als gevolg van besnijdenis: een absolute schending van de mensenrechten.

Na besnijdenis: einde school
Chantler voegt toe dat er een duidelijk verband is tussen besnijdenissen en schoolbezoek in Kenia. “Meisjes worden vaak van school gehaald nadat ze zijn besneden en gaan vervolgens trouwen. Hierna volgens ze nauwelijks meer een opleiding” zegt Chantler. Orchid Project heeft een netwerk van organisaties bij elkaar gebracht die discussies op gang brengt om bewustwording over de gevolgen van besnijdenis in gemeenschappen te verhogen.

Het nieuwe ritueel behoudt alle handelingen van de oude traditie, maar dan zonder besnijdenis


Nieuwe rituelen in plaats van besnijden
Omdat besnijdenis ook de overgang van meisje naar vrouw representeert, heeft de ngo SAFE Maa een alternatieve traditie verspreid onder de Maasai in de Loita Hills in het zuiden van Kenia. Het nieuwe ritueel behoudt alle handelingen van de oude traditie, maar dan zonder besnijdenis.

Vertaling: Paul van de Calseijde

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

David Santiago Tarazona Patarroyo

David Tarazona is een freelance journalist en werkt vanuit Bogotá, Colombia. 

Lees meer van deze auteur >

Reacties