Vrouwen vs. vrouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Twee maanden geleden schreef ik een bemoedigend artikel over de wereldwijde emancipatiestrijd. Naar aanleiding van geweld tegen vrouwen in onder andere India, Pakistan en de Verenigde Staten stonden vrouwen massaal op om te protesteren – zowel in het westen als het zuiden, op straat en op social media.

Sindsdien zijn er tegenstrijdige berichten en selfies op het vlak van vrouwenemancipatie verschenen. Er heerst verwarring. Hieronder een kleine compilatie.

De hastag #yessallwomen, ook wel ‘de Arabische lente van het 21e eeuwse feminisme’ genoemd, werd het online uithangbord waar (voornamelijk westerse) vrouwen de wereld lieten weten genoeg te hebben van alledaags seksisme.

Hoewel waarschijnlijk niet alle vrouwen die meededen aan  #yesallwomen zichzelf feminist zullen noemen, lijkt het steeds normaler te worden als vrouwen zeggen feminist te zijn. De term is meer mainstream geworden.  

Sommige vrouwen irriteren zich daar mateloos aan, al die pro-vrouw, of anti-man uitspraken. Als een soort tegenreactie op #yesallwomen ontstond de Facebook groep 'Women against feminism'. Vrouwen tegen vrouwenemancipatie? Jawel. En dan vooral tegen harige oksels en vrouwen die zichzelf altijd in een slachtofferrol plaatsen. En weer een stroom van selfies met tekst erbij. 

[[{“fid”:”28772″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]
 

Dat kunnen de zelfbenoemde feministes natuurlijk niet over hun kant laten gaan, en daarom is op dit moment de hashtag #feministsareugly trending op Twitter. Feministen hebben de hashtag 'gekaapt' en plaatsen foto’s van zichzelf om aan hun anti-feministische seksegenotes te laten zien dat ze helemaal niet lelijk zijn. 

Het zal waarschijnlijk uit een grap zijn ontstaan, en met een tikkeltje zout genomen moeten worden. Maar toch, hoe ironisch is het dat feministen selfies plaatsen om aan te tonen dat ze niet lelijk zijn? Was feminimse niet ontstaan vanuit het idee dat vrouwen meer zijn dan hun uiterlijk?

Ook de popindustrie geeft dubbele signalen af. Beyonce, Miley Cirus of Rihanna, ze zijn ‘all about female rights’, zeggen ze zelf, al twerkend in een leren string.  In een interview met magazine GQ zei Beyonce zich te ergeren aan het feit dat mannen nog steeds bepalen hoe vrouwelijkheid moet worden gedefinieerd. "Hoog tijd dat vrouwen zelf bepalen hoe ze eruit zien", zei Queen Bey strijdbaar. Het interview ging gepaard met onder andere de volgende foto:

Als vrouw is het inzetten van je seksualiteit schijnbaar nog steeds nodig om bovenaan de lijsten te staan. Misschien wel meer dan ooit in de geschiedenis. An sich is daar niks mis mee, maar dat feminisme noemen, is dat niet de boot missen?

Blijkbaar is de wereld op zoek naar een nieuwe definitie van vrouw (en man). En die zoektocht is ingewikkeld. Een kleine troost, ook katten zijn massaal de weg kwijt. Zij hebben daarom een nieuwe website opgericht; 'Confused Cats against Feminism'. 

[[{“fid”:”28782″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”402″,”width”:”547″,”class”:”media-element file-default”}}]]

DISCLAIMER: Het woord 'bitchfight', net als het woord 'twerken' overigens, is sinds 2014 opgenomen in de Dikke van Dale

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons