Zij staan op tegen vrouwengeweld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Steeds meer vrouwen organiseren zich”, merkt Renée Römkens, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis op. “Ze komen meer en meer in actie om seksueel geweld te voorkomen.” Dat wordt beaamd door Elisabeth van der Steenhoven, directeur van WO=MEN, een netwerkorganisatie op het gebied van gelijke rechten voor mannen en vrouwen wereldwijd. Beiden zien ook dat seksueel geweld tegen vrouwen steeds vaker openlijk door mannen wordt afgekeurd (een voorbeeld is het protest van mannen in rokjes in Amsterdam in januari).

Niet buiten spelen
Toch is er volgens Römkens nog een wereld te winnen. Je grenzen bewaken is niet de oplossing, zegt zij. Wederzijds respect moet het uitgangspunt zijn: “Wil je seksuele intimidatie en seksueel geweld voorkomen, dan moet ook het gedrag van sommige jongens en mannen veranderen. Het moet niet zo zijn dat meisjes zelfverdedigingsles krijgen en de jongens tegelijkertijd buiten mogen spelen – helaas is dit soms wel de praktijk.”

Seksueel geweld wordt steeds vaker ingezet als ideologisch politiek middel

In de strijd tegen seksueel geweld is internet enorm belangrijk, vindt Römkens: “Daardoor kan sociale verandering in gang worden gezet. Slachtoffers kunnen zich er verenigen, misstanden worden er onder de aandacht gebracht en oplossingen gedeeld.” Van der Steenhoven merkt op dat vrouwenrechten wereldwijd steeds meer onder druk komen te staan: “Seksueel geweld tegen vrouwen wordt bijvoorbeeld steeds vaker ingezet als ideologisch politiek middel. Het wordt gebruikt om een sociaal weefsel kapot te maken en een hele gemeenschap het zwijgen op te leggen.” Verantwoordelijk hiervoor zijn bijvoorbeeld Boko Haram en Islamitische Staat.

Hieronder volgen vier verschillende initiatieven die elk op eigen manier iets doen tegen seksueel geweld. Van Boxgirls in Kenia tot het digitale Hollaback!, de Red Brigades in India en Stichting Hester in het noorden van Mexico.

Boxgirls
“Iedere dag zien we hoe ons werk meisjes en vrouwen sterker maakt: in én buiten de ring”, schrijft Boxgirls op haar website. Dit initiatief zet boksprogramma’s in als katalysator voor sociale verandering. Boxgirls startte in 2005 in de Berlijnse migrantenwijk Kreuzberg en is ook actief in Nairobi (Kenia) en Kaapstad (Zuid-Afrika). De deelneemsters (honderden tot nu toe) leren hoe ze zich kunnen verdedigen: ze leren wat hun rechten zijn en, voor het geval dat nodig is, van zich af te slaan. Het doel is niet om bokskampioenen te kweken, wel om te bouwen aan zelfvertrouwen in een omgeving die gedomineerd wordt door mannen en waar risico is op seksuele intimidatie en seksueel geweld. Boxgirls stimuleert de deelneemsters ook om een opleiding te volgen. Het werk van Boxgirls werd in 2009 beloond met een award voor Duitse sociale initiatieven, die werd uitgereikt door bondskanselier Angela Merkel.

Bekijk hieronder een korte documentaire over Boxgirls in Kenia:
[[{“fid”:”46114″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Boxgirls Kenia”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Nairobi’s Boxgirls Fight Back”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Hollaback!
“Twee jongens kwamen naast mij lopen. Eentje riep: ‘Mooie borsten’, terwijl de ander naar me gromde. Ik voelde me heel geïntimideerd en ben snel naar huis gegaan. Er waren veel mensen in de buurt, maar niemand deed iets.” Zomaar een van de ruim zevenduizend verhalen die tot nu toe werden geplaatst op de website van Hollaback!, waar slachtoffers van seksuele intimidatie of seksueel geweld hun ervaring kunnen delen. Zodat zij zich niet langer alleen voelen en in kaart wordt gebracht waar vrouwen (maar ook lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders) risico lopen.

Sinds 2005 werden meer dan vijfhonderd activisten in ruim tachtig steden getraind om de bekendheid van Hollaback! in hun omgeving te vergroten. Ook kregen meer dan 2.500 scholieren les over intimidatie en seksueel geweld en is in zo’n veertig steden onderzoek gedaan om intimidatie en seksueel geweld terug te dringen.

Hieronder een kort filmpje dat het idee van Hollaback! introduceert: 

[[{“fid”:”46115″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Hollaback!”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Hollaback PSA!”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Red Brigades
In India worden volgens cijfers van het National Crime Records Bureau iedere dag ongeveer negentig vrouwen verkracht. In bijna alle gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. De tientallen meiden die lid zijn van Red Brigades in Lucknow (zo’n vijfhonderd kilometer ten zuidoosten van New Delhi) zijn slachtoffers van intimidatie en seksueel geweld en gaan de straat op om te demonsteren. Ook zoeken ze de confrontatie met daders. De meiden maken een vuist, soms letterlijk. Zo beschreef The Guardian hoe een man in elkaar werd geslagen en met bebloed gezicht afdroop. In een online filmpje is te zien hoe een meisje zijn buurman op straat minutenlang uitscheldt en slaat – hij zou haar hebben geprobeerd te verkrachten.

Hier een korte documentaire over dit project:[[{“fid”:”46117″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Power Girls in India”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Verkrachtingen India vrouwenrechten seksueel geweld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Fighting Rape In India: Power Girls”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Stichting Hester
In 1998 werd Hester van Nierop (28) dood gevonden in haar hotelkamer in Ciudad Juárez, een stad in het noorden van Mexico. Ze bleek te zijn verkracht en vermoord. Omdat geweld tegen vrouwen veel voorkomt in Ciudad Juárez, een belangrijke doorvoerhaven van drugs naar Amerika, richtte de moeder van Hester in 2005 de gelijknamige stichting op. Stichting Hester steunt een opvanghuis voor slachtoffers van geweld tegen vrouwen in Ciudad Juárez en financiert voorlichting aan jongeren en volwassenen over het vermijden van geweld. Eind 2015 werd de verdachte van de moord op Hester veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf.

Hier een korte documentaire over de ouders van Hester die terugkeerden naar Cuidad Juárez, de stad die geplaagd wordt door seksueel geweld:[[{“fid”:”46118″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”‘Desert Flower’, film van Pablo Gamez RWN over vrouwenmoorden in Mexico 2013″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Meer lezen over seksueel geweld tegen vrouwen? Koop de maart-editie van OneWorld in de winkel, of lees meer bij het dossier over seksueel geweld op OneWorld Love

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons