De essentiële rol van vrouwen in de strijd tegen honger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een wereld zonder honger. Daarvoor strijdt Kawinzi Muiu, directeur van de gender office van het Wereld Voedsel Programma. Ze pleit voor gelijke kansen voor iedereen, een gelijke stem en gelijke toegang tot middelen en voedsel. 

WFP
Het World Food Programme (WFP) is 's werelds grootste humanitaire organisatie in de strijd tegen honger. Gemiddeld bereikt de organisatie meer dan 80 miljoen per jaar mensen met voedsel assistentie.

Bij het World Food Programme (WFP) zijn wij van mening dat je honger niet kan aanpakken als je niet weet wie honger heeft, en waarom. Het oplossen van het hongerprobleem gaat niet alleen over de aanwezigheid van voedsel. Je moet weten wie het eten produceert, wie het eten bereidt en wie wel en geen toegang heeft om dit voedsel te kunnen kopen. Inzicht verkrijgen in deze kwesties lijkt op het eerste gezicht simpel maar kan van onmisbare waarde zijn in de zoektocht naar naar een wereld zonder honger. Ik geloof dat dit bereikt kan worden als iedereen gelijke kansen, een gelijke stem en gelijke toegang tot middelen en voedsel heeft. 

Meer dan 60 procent van de mensen die honger lijden in de wereld is vrouw

Wat veel mensen niet weten is dat vrouwen en meisjes een essentiële rol spelen in de strijd tegen honger. Meer dan 60 procent van de mensen die honger lijden in de wereld is vrouw. Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen verantwoordelijk voor de voedselzekerheid en gezondheid van hun families en zichzelf. Dit heeft als gevolg dat wanneer vrouwen zelf honger lijden of niet hun gezin niet kunnen voeden, dit een enorme impact heeft op hun gezin, hun omgeving en de samenleving als geheel. Voor mij als vrouw komt dit probleem zo erg dichtbij.

Mijn moeder
Vrouwen uit dorpen over de hele wereld, net als mijn moeder, doen hun uiterste best om te zorgen dat hun dochters naar school kunnen. Omdat mijn moeder erop stond dat haar dochters een opleiding kregen en naar school gingen ben ik vandaag de dag directeur van de Gender Office bij WFP. Haar inspanningen maakte het voor mij mogelijk om én te zorgen voor mijn kinderen én bij te dragen aan de ontwikkeling van de internationale gemeenschap.

Graag deel ik het verhaal van Zara uit Bangladesh. Een verhaal dat illustreert hoe vrouwen de sleutel zijn tot een wereld zonder honger. Onder een van onze WFP-programma’s ontvangt Zara maandelijks een subsidie voor een klein bedrijfje en training in zakelijke vaardigheden. Het doel van dit programma is om de voedselzekerheid te verbeteren door onbemiddelde vrouwen de kans te bieden een nieuwe rol aan te nemen binnen hun huishouden en hun gemeenschap. Deze nieuwe vaardigheden en middelen hebben ​​Zara de mogelijkheid geboden uit de traditionele rolverdeling te stappen. Ze heeft geld geïnvesteerd in een klein bedrijf en gebruikt de winst om haar kinderen naar school te sturen. Haar kinderen zijn niet langer ondervoed en kunnen profiteren van een opleiding. Bovenal is haar man ontzettend positief over deze ontwikkeling.

Ik geloof sterk dat we de wereld kunnen veranderen als we het potentieel van vrouwen ontketenen

Verhalen zoals die van Zara zijn een enorme inspiratie voor mij. Zara en haar moedige weg naar self-empowerment bewijst dat het helpen van één vrouw meer dan één leven kan veranderen. Ik geloof er sterk in dat we de wereld kunnen veranderen als we het potentieel van vrouwen kunnen ontketenen. Wat ik zie is dat vrouwen in veel landen veelal verantwoordelijk zijn voor het bemachtigen van voedsel en de bereiding hiervan voor hun families.

Levensbedreigende gevolgen
Dit betekent dat naast toegang tot voedsel wij ook de vele gezondheids- veiligheids, en millieu problemen die gekoppeld zijn aan het bereiden van eten moeten adresseren. Immers, op teveel plaatsen in de wereld is het verkrijgen van voedsel en de bereiding ervan iets dat levensbedreigende gevolgen kan hebben. Hierom werken wij bij WFP aan nieuwe programma's die tot doel hebben vrouwen op meerdere vlakken te ondersteunen met het verkrijgen en bereiden van voedsel.

Met het SAFE-initiatief (Safe Access to Fuel and Energy) bijvoorbeeld, werken we samen met vrouwen en meisjes om hen praktische oplossingen te bieden voor de gevaren die komen kijken bij het verzamelen van brandhout en koken van maaltijden. Onder dit promma leren vrouwen en meisjes onder andere energie-zuinige kooktoestellen en briketten te maken, te gebruiken en te verkopen. Met deze nieuwe vaardigheden kunnen vrouwen zo gezondheidsrisico’s vermijden doordat, bijvoorbeeld, het inademen van rook rijdens het koken vermindert en in sommige gevallen hier zelfs een inkomen mee verdienen. In 2020 hoopt SAFE naar verwachting meer dan 10 miljoen vrouwen en meisjes, mannen en jongens te bereiken. Voor mij zijn dat 10 miljoen meer verhalen zoals die van Zara.

Empowerment
Programma’s zoals die van SAFE doen zoveel meer. Het SAFE-programme werd oorspronkelijk ontworpen om bescherming te bieden voor gendergerelateerd geweld, vooral voor vrouwen, door het verminderen van de noodzaak om de lange afstanden door soms gevaarlijke gebieden af te moeten leggen om brandhout te verzamelen. Met dit werk gaan we door op vele manieren. Ieder jaar tussen 25 november en 10 december verenigen de agentschappen en fondsen van de Verenigde Naties zich in de strijd tegen gendergerelateerd geweld met de zestien dagen van activisme door middel van preventie, empowerment en voedselhulp. 

Wanneer we werken aan het versterken van de positie van vrouwen moeten we ook werken met mannen en jongens, overheden, maatschappelijke organisaties en de private sector

Afgelopen jaar was het thema 'Orange the World' of: kleur de wereld oranje. Oranje werd gekozen om de actie te vertegenwoordigen omdat het een heldere en optimistische kleur is. Ik weet dat oranje ook een belangrijke kleur voor Nederland is, en moedig iedereen aan om zich bij de campagne aan te sluiten en ons te blijven helpen dit verhaal te delen en de wereld oranje te kleuren.

Willen we mondiale honger tegengaan, dan moeten we naar het complete plaatje kijken. Met de juiste hulp kunnen we levens van meer mensen, zoals Zara en haar familie, veranderen. Wanneer we werken aan het versterken van de positie van vrouwen moeten we ook werken met mannen en jongens, overheden, maatschappelijke organisaties en de private sector. Alleen dan gaan we het verschil maken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons