Een geslaagde vrolijke kutavond

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Woensdagavond vond de talkshow Female Choices plaats in Pakhuis de Zwijger. Een ‘vrolijke kutavond’ vol eye-openers op het gebied van seksualiteit en anticonceptie. Een volle zaal discussieerde enthousiast mee met de sprekers over onder andere vrouwencondooms en gendergelijkheid.

Deze smakelijke vagina’s werden gemaakt tijdens een kut-cake workshop.

De avond wordt gepresenteerd door het charmante en hilarische – zo blijkt gedurende de avond – duo Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde uit België. Samen maken ze onder de naam Vuile Lakens podcasts over lijf, lust en seksualiteit. Deze avond spraken ze openhartig met verschillende sprekers over seksualiteit en vrouw-zijn. En hoewel dit soort onderwerpen voor ons vanzelfsprekend zijn om over te praten, is de noodzaak voor meer kennis groot, zo benadrukken de dames tijdens de inleiding.

Ook in Nederland kunnen we nog wat leren. Op het gebied van de pil bijvoorbeeld. Tijdens het eerste interview met seksuoloog Hanneke Termeer gaat er een boekje open over de bijeffecten van de anticonceptiepil. De “pilmoeheid” die veel Nederlandse vrouwen ervaren, is wel degelijk een trend en niet zomaar een verzinsel, bevestigt Hanneke. “In de praktijk zie ik veel vrouwen die minder zin hebben in seks en denken dat de pil daar de oorzaak van is. Mijn onderzoek wijst uit dat dit ook echt zo is.” Iets wat veel meisjes die op hun 15e beginnen met de pil niet weten. De taak is dus aan huisartsen en scholen om een betere voorlichting te geven en meer te praten over alternatieven.

Voor het tweede gesprek verschuift het onderwerp zich van Nederland naar Afrikaanse contreien. Producten die voor Nederlandse vrouwen vanzelfsprekend zijn, zijn in ontwikkelingslanden vaak onbereikbaar. Zo is menstruatie voor veel meisjes in landen als Uganda en Zambia de nummer één oorzaak van schooluitval, omdat maandverband simpelweg te duur is. Daarom bedacht Sanne Bolkenstein AFRIpads, een uitwasbaar maandverband dat lokaal gemaakt worden door Ugandese vrouwen. “Door dit aan te bieden aan meisjes hopen we dat ze geen school meer hoeven te missen.”

Glansrol voor het vrouwencondoom

Ook anticonceptie is voor veel Afrikaanse vrouwen niet bereikbaar. Overigens is de grote ster van de avond – het vrouwencondoom – wel bekender in Afrika dan in Nederland. Hiervoor schuift Anny Peters van Rutgers aan, gepromoveerd op de moeizame introductie van het vrouwencondoom. Volgens haar gaat het vrouwencondoom gebukt onder vooroordelen en moeten we eerst genderdiscriminatie doorbreken, voordat een dergelijk alternatief aanslaat. Ze maakt een interessante vergelijking met vaginale douchegel, die schadelijk is voor de vagina. Dit is een gat in de markt omdat een ‘sexy’ vagina fris moet ruiken. Daarentegen verkopen vrouwencondooms slecht, terwijl het de vrouw beschermt tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen. “Ik droom van een laagje over de vagina die het tegen dit alles beschermt”, aldus Anny.

Bij haar aan tafel zit Lambert Grijns, ambassadeur voor Aids en Seksuele Rechten van Buitenlandse Zaken, die voor zijn werk de wereld overvliegt om met jan en alleman over gender en seks te praten. Volgens hem moet er meer vraag komen uit het publiek, voordat de vrouwencondoom zal doorbreken. Betere voorlichting en grotere gelijkheid tussen man en vrouw kunnen een oplossing zijn. “Zolang een vrouwencondoom duurder is dan een mannencondoom, wordt het nooit een succes”, zo klinkt een reactie uit het publiek. Dit is volgens Lambert ook een van de problemen van Afripads: “Voor Afrikaanse meisjes is dit helaas nog steeds veel te duur.”

The O-CubeWanneer je het ziet is het moeilijk om te raden, maar the O-cube moet een vagina voorstellen. De opblaasbare kubus is doorzichtig zodat je duidelijk kan zien hoe de vrouwencondoom wordt ingebracht. Ook schrikt hij minder af dan een levensechte vagina, wat handig is voor seksuele voorlichting.

Over tot actie

Om te laten zien waar het nu echt om gaat, komt Denise van Dijk van de Female Health Company een live demonstratie geven van het vrouwencondoom. Voor een volle zaal doet ze enthousiast voor hoe je een vrouwencondoom goed inbrengt in een O-cube. De 120 vrouwen en het vijftal mannen in de zaal doen enthousiast mee. De gasten hebben aan het begin van de avond een condoom gekregen die ze nu met gefriemel en gegrinnik uitpakken. Na een minuutje lijkt het de meeste gelukt te zijn en worden de doorzichtige kubussen trots in de lucht gehouden.

Nadat het publiek haar aandacht weer van de condooms naar het podium heeft verplaatst, komen tot slot de ‘testkezen’ Jordy en Roos aan het woord. Allebei testten ze vrouwencondoom speciaal voor deze gelegenheid met hun partners. Er klinkt gelach wanneer ze in alle eerlijkheid en zonder het publiek de details te besparen over hun bevindingen vertellen. “Het was nogal een groot ding”, vertelt Jordy, maar het condoom beviel uiteindelijk erg goed. Ook Roos is enthousiast: “De buitenste ring geeft echt extra genot.” Dat dit deel van het condoom buiten de vagina zichtbaar blijft, bleek geen punt. Roos: “Ik voelde me eerst een beetje ongemakkelijk, maar mannen maakt het blijkbaar niets uit hoe het er uit ziet.” Na eerlijke verhalen van de testkezen roepen presentatrices Heleen en Anaïs de bezoekers op om vrijdag 16/09 ter ere van Global Female Condom Day, het vrouwencondoom zelf eens uit te proberen.

Heb je het vrouwencondoom zelf getest en wil je je ervaring delen met de OneWorld-Love-redactie? Stuur dan voor eind september een mailtje aan love@oneworld.nl met jouw bevindingen! Bij voldoende inzendingen (geanonimiseerd, hoor), schrijven we daar nog een stuk over.

De decoranimatie ‘De perfecte mis’ is van Marilyn Sonneveld van de wipsite en kun je hier mét geluid terugkijken:[[{“fid”:”50659″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”De Perfecte Mis”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons