Minder mensen met hiv in Nederland dan gedacht

17-11-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: Stichting Hiv Monitoring/Aids Fonds-Soa Aids Nederland
HIV Awareness
Foto: Flickr.com
Nederland heeft minder mensen met hiv dan eerder werd gedacht meldt Stichting Hiv Monitoring (SHM) vandaag. Volgens nieuwe, nauwkeurige schattingen leven in 2014 zo’n 22.100 mensen met hiv in Nederland. Eerdere schattingen kwamen uit op 25.000 mensen die met hiv besmet zouden zijn. Uit registraties in 2014 blijkt dat 88 procent van de besmette mensen zich hier ook van bewust is en hier zorg voor krijgt.

Van ’t web – 

Internationaal doel bijna behaald
Nederland haalt met dit cijfer bijna één van de doelen van UNAIDS, namelijk dat in 2020 90 procent van de mensen met hiv zelf ook weten dat ze deze infectie hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses geleidelijk afneemt, hoewel dit nog steeds 1.000 gevallen per jaar zijn. Ton Coenen, directeur Aids Fonds-Soa Aids Nederland, benadrukt daarom dat we er nog niet zijn: “We moeten nog flink aanpakken en doorzetten om echt een einde aan aids te kunnen maken.” 

Het is belangrijk om een hiv-infectie vroegtijdig vast te stellen en zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Dit verhoogt de levensverwachting van mensen met hiv

Late diagnose, lagere levensverwachting
Bijna 44 procent van de hiv-positieven wordt nog steeds te laat gediagnosticeerd. Dit heeft gevolgen voor hun levensverwachting. Ondanks dat een diagnose in Nederland steeds vroeger gebeurt, blijkt dat met name migranten vaak al een vergevorderde hiv-infectie hebben als ze voor het eerst op doktersgesprek komen. Coenen: “Juist dit jaar heeft onderzoek aangetoond hoe belangrijk het is om een hiv-infectie vroegtijdig vast te stellen en zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Dit verhoogt de levensverwachting van mensen met hiv en zorgt ervoor dat ze anderen niet infecteren met het virus.”

Lees meer over het onderzoek op de website van Stichting Hiv Monitoring.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Reacties