Jolie: ‘Verkrachting als wapen is iets dat we kunnen voorkomen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Verkrachting wordt in conflictgebieden regelmatig als wapen ingezet. De mensen die een aanval overleven zijn niet alleen ernstig getraumatiseerd, maar worden daarna vaak ook nog door hun familie weggestuurd. “De mythe luidt dat verkrachting onvermijdelijk is in tijden van conflict. Maar het is niet onvermijdelijk. Verkrachting is een wapen gericht naar burgers. Het heeft niets met seks te maken, het heeft alleen te maken met macht”, zei Angelina Jolie, een van de voorzitters van de conferentie.

De Global Summit to End Sexual Violence in Conflict is de grootste conferentie ooit over dit onderwerp. Vanuit 129 landen kwamen zo’n 1.700 delegaten en 79 ministers (lees hier het live verslag voor OneWorld vanaf de top). Dit zijn de vijf meest concrete dingen die zijn bereikt.

Er kan nog veel verbeterd worden op het gebied van aangifte, onderzoek en documenteren van seksueel geweld. De MediCapt is een mobiele applicatie die clinici in staat stelt om op een gestructureerde manier een compleet dossier te creëren over het slachtoffer. 

1.    Het eerste internationaal protocol is gelanceerd. Hierin staan richtlijnen voor het beter documenteren en onderzoeken van seksueel geweld in conflictgebieden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk om daders sneller en makkelijker te vervolgen. 
2. Alle partijen die aanwezig waren, willen dat er VN-sancties worden opgelegd tegen Boko Harams leiderschap en Ansaru, een andere gevaarlijke terroristische organisatie.
3.    Een aantal landen, waaronder Engeland, Japan, Australië en de Verenigde Staten,  stelt extra geld beschikbaar om slachtoffers van verkrachting te steunen.
4.    The African Union is bezig met de pilot van een project in Centraal-Afrika, waarmee slachtoffers van seksueel geweld worden voorzien in urgente behoeftes. En de Somalische regering lanceerde een nieuw plan, gesteund door de VN, om seksueel geweld aan te pakken. Volgens Unicef bestaat 34 procent van de slachtoffers van verkrachting in Somalië uit kinderen jonger dan twaalf jaar.
5.    Staten en afgevaardigden op de top ondertekenden samen een Verklaring van Actie. Regeringen, VN-organisaties, het maatschappelijk middenveld, experts en overlevenden zijn zo verenigd door een gedeelde vastberadenheid om seksueel geweld in conflictgebieden aan te pakken.

Ook startte gelijk met de conferentie de online campagne #TimeToAct. Op sociale media wordt deze hashtag massaal gebruikt om de kwestie van seksueel geweld in conflictgebieden wereldwijd de aandacht te geven.

Ten slotte zijn er ook kritische geluiden te horen. Zo is het volgens vluchtelingenorganisaties in Engeland 'hypocriet' dat gastheer Engeland in eigen land faalt om hulp aan seksueel misbruikte vluchtelingen te bieden, terwijl het zoveel nadruk legt op het belang om seksueel misbruik tegen vrouwen in conlictgebieden te stoppen. "Aan de ene kant zie je dat er zoveel aandacht is voor de situatie in conflictgebieden. Maar als overlevers van seksueel geweld uit die conflictgebieden vervolgens in Engeland om hulp vragen, krijgen zij verre van adequate hulp", vertelde Anna Musgrave, Advocacy Manager van Engeland's grootste vluchtelingenorganisatie, onlangs aan de Guardian.

Beeld: Foreign Commonwealth Office/Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons