Heftige discussie over mannelijkheid tijdens avond over ‘Echte Mannen’

Feministen zijn niet meer alleen vrouwen die hun oksels niet scheren en hun bh’s in de brand steken. Als hedendaags feminist kun je een vrouw, een man of iemand daar tussenin zijn. Helaas komen mannen minder aan het woord als het om dit onderwerp gaat. Merel de Koning zoekt in een reeks verhalen en interviews uit wat feminisme betekent vanuit het oogpunt van de man. Om te beginnen met de vraag: Wat is ‘mannelijkheid’ anno 2017?
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Een apenrots waar wordt gevochten om de plek van het alfamannetje”. Dat is hoe een van de mensen uit het publiek het evenement ‘Echte Mannen’ gisteravond in De Balie in Amsterdam noemt. Of dit een goede omschrijving is valt te betwisten, maar mannelijkheid anno nu is in ieder geval een heikel discussiepunt.

“De vraag ‘wat is een man?’, is steeds meer deel van het maatschappelijk debat”, zegt presentatrice Hadassah de Boer als ze het evenement ‘Echte Mannen’ voor een volle zaal opent. “Grenzen tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid vervagen, ook omdat blijkt dat daar nog een heleboel tussenin zit.” Als ze aan het publiek vraagt of er sprake is van een mannelijke identiteitscrisis, gaat een derde van de handen omhoog.

Sprekers 
Jop de Vrieze
is wetenschapsjournalist en schreef samen met Stephan van Duin De Karakterman, een boek voor mannen die verder durven te kijken dan hun traditionele rol. Voor De Correspondent schreef hij een serie artikelen over mannelijkheid.
Mounir Samuel  is politicoloog, publicist, schrijver en correspondent. Mounir werd geboren als man in een vrouwenlichaam en schrijft en vlogt over zijn transitie. In 2016 verscheen zijn literaire debuut Liefde is een rebelse vogel.
Stella Bergsma is schrijfster, opiniemaker en dichteres en schreef de roman Pussy Album.
Arthur van Amerongen is schrijver, journalist en publicist. Met Rob Hoogland schreef hij Het Grote Foute Jongensboek, dat sinds kort te verkrijgen is.
Marcel van Roosmalen is schrijver, journalist en columnist. Samen met zijn vriendin Eva Hoeke maakte hij het boek Als het maar niet op ons lijkt, over hun eerste jaar als ouders. Marcel figureert vaak in Eva’s columns als “de man”.
Ahmet Polat is fotograaf en filmmaker. In het theaterstuk De man is lam gaat hij op zoek naar wat het vandaag de dag betekent om man te zijn.
Hadassah de Boer is tv-presentatrice en moderator van de avond.

Uit de kleren

Met een fles whiskey op tafel praten de sprekers van de avond over mannen, mannelijkheid en de term ‘echte mannen’. Stella Bergsma vindt het label “bullshit” en zegt dat ze het prettiger zou vinden als de nadruk wat meer zou liggen op mensen als individu. “Dat gezeur over mannen en vrouwen, ik zie het toch een beetje als een ouderwets toneelstukje.” Mounir Samuel kijkt daar anders naar: “Binnen mannelijk- en vrouwelijkheid zou veel meer variatie moeten en kunnen bestaan. Ik zou dan een man kunnen zijn in een vrouwenlichaam, zonder dat dat lichaam mijn gender definieert. Dan hoefde ik niet in transitie te gaan, omdat de maatschappij mij zou accepteren zonder uiterlijke veranderingen.”

Mounir laat zich van zijn kwetsbaarste kant zien als hij uit de kleren gaat voor zijn presentatie ‘The locker room.’ Hij houdt enkel een strak hemd en een korte broek aan en spuit zichzelf onder met deodorant. “Dat is waar de vrouwen op af komen”, zegt hij, terwijl er vijf mannen uit het publiek naar hem toe rennen.

“De man is complex”

Ahmet Polat vindt dat het huidige beeld van de man niet uitgebreid genoeg is. “De man is complex en heeft meerdere lagen die niet in één zinnetje zijn vast te leggen. Ik vind dat we die complexiteit moeten vieren en daar open over moeten praten.” Arthur van Amerongen begrijpt dat niet: “Ik heb een tijd in Zuid-Amerika gewoond en dit geouwehoer kennen ze daar niet. Deze discussie vindt vooral plaats in Amsterdam,” vindt hij.

Na de discussie over wat een echte man is, neemt Jop de Vrieze het publiek mee in ‘de wonderlijke wereld van de man.’ Aan de hand van een aantal westerse commercials laat hij zien hoe er door de jaren heen in het westen naar mannen en vrouwen werd gekeken. “De man is niet meer zo almachtig en heeft daarnaast een reputatieprobleem”, zegt de Vrieze. “Mannen veroorzaken crisis, oorlog en zijn ook nog eens ongezond.” Volgens de Vrieze is het “hoog tijd dat de man zichzelf opnieuw gaat uitvinden”, maar worden er bepaalde verwachtingspatronen voor mannen geschetst waar ze vaak niet aan kunnen voldoen.

Dat was me het avondje wel. Discussie over mannelijkheid in @DeBalie. Ik leef nog. https://t.co/3DddjoaJga

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons