Geen mannelijke feministen

Feministen zijn niet meer alleen vrouwen die hun oksels niet scheren en hun bh’s in de brand steken. Als hedendaags feminist kun je een vrouw, een man of iemand daar tussenin zijn. Toch komen mannen minder aan het woord over dit onderwerp. Merel de Koning zoekt in een reeks verhalen en interviews uit wat feminisme betekent vanuit het oogpunt van de man. Het laatste artikel in de reeks: tekstschrijver Paulien Derwort en Leon Heuts, hoofdredacteur van Filosofie Magazine aan het woord.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Mannen moeten zich niet bemoeien met vrouwenemancipatie, vinden Derwort en Heuts. Paulien Derwort ergert zich daarnaast aan mannen die zich steeds vrouwelijker gedragen en schreef daarover een artikel voor NRC. “Jongens die aan bikramyoga doen, met kinderwagens door het park skeeleren, en die de rekening in een restaurant delen. Waar zijn de echte gentlemen in godsnaam gebleven?” Ze kijkt nu lachend terug op het artikel. “Het was een persoonlijke frustratie. Ik ergerde me aan al die zachte eitjes om me heen. Als mannen uit zichzelf in een V-halsshirt door het park willen skeeleren, dan vind ik dat prima, maar ze moeten het niet doen omdat het ze is opgelegd.”

Derwort is voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, maar vindt dat feminisme daar soms in doorslaat. “We moeten niet streven naar een gelijkheidsideaal en een unisekssamenleving waarbij mannen gecastreerd worden en vrouwelijke eigenschappen moeten overnemen. Je moet ze ook de ruimte geven om man te zijn.” Als voorbeeld noemt ze een situatie waarbij een vader voor zijn kind zorgt. “Vrouwen bemoeien zich daar vaak mee en vinden dat het op een bepaalde manier moet. Ze accepteren dan niet dat de man de zorg op een andere manier aanpakt dan zij doen.” Maar op machomannen zit Derwort ook niet te wachten. “Dat is weer het andere uiterste. Ik pik het niet als mannen me respectloos behandelen en ‘hoer’ noemen, maar wanneer een man me nafluit zie ik dat als compliment. Ik zou het zorgwekkend vinden als ze dat niet meer deden.”

Vrouwen moeten het zelf doen

Wanneer het op vrouwenemancipatie aan komt, vindt Derwort dat mannen daarin geen rol hoeven te spelen. “Vrouwen moeten zelf uit hun cocons kruipen. Als je mannen verplicht om ruimte te maken, stel je jezelf als slachtoffer op. Daar voel ik me ongemakkelijk bij.” Daarnaast signaleert ze een verschijnsel dat ze ‘de zelfhaat van vrouwen’ noemt. “Ze willen ‘one of the guys’ zijn en vooral niet vrouwelijk genoemd worden. Ze willen laten zien dat ze niet onderdoen voor een man, maar dat kan ook als ze hun vrouwelijkheid omarmen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld prima leiders zijn, maar zijn daar anders in dan mannen. Dat is niet verkeerd en andersom ook niet, maar het moet niet ontkend worden.”

Leon Heuts vindt dat mannen juist wél ruimte moeten maken voor vrouwen. “We moeten ons afvragen wat typisch vrouwelijk is en of dit vrouwelijke perspectief genoeg ruimte krijgt in het publieke debat.” Hoewel hij feminisme een goede zaak vindt, noemt hij zichzelf bewust geen feminist. In een voorwoord van Filosofie Magazine noemt hij mannen die dit wel doen zelfs patriarchale figuren in schaapskleding. “Ik wantrouw mannen die zich feminist noemen. Vrouwen moeten hun kijk op gelijkheid zelf definiëren. Dat kan ik als man niet doen, want ik sta totaal ergens anders. Mannelijke feministen nemen dat vrouwelijke perspectief weg. Daarnaast heb je mannen die vrouwelijkheid bewonderen. Voor deze mannen moet je als vrouw al helemaal oppassen. Het zijn altijd waarden als zorgzaamheid, trouw en empathie die ze bewonderen – en voor je het weet wordt je als vrouw weer met allerlei zorgklusjes opgescheept.”

Ik wantrouw mannen die zichzelf feminist noemen

Heuts benadrukt ook dat hij niet voor gelijkwaardigheid is, maar voor gelijkheid. “Het gaat dan om politieke gelijkheid bij gegeven rechten. Ik heb moeite met het begrip gelijkwaardigheid omdat het een soort camouflage lijkt om bepaalde verschillen goed te praten.” Gelijkheid tussen man en vrouw is volgens Heuts wel degelijk een strijd die iedereen aangaat: “Ik vind het ook goed als mannen uit de traditionele rolpatronen proberen te stappen. Maar ik vind dat het vrouwelijk perspectief op gelijkheid aan vrouwen moet worden overgelaten en het mannelijke perspectief aan mannen.”

Foto header: flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons