Zuid-Afrikaanse leiders bespreken voedselcrisis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Leiders van vijftien Zuid-Afrikaanse landen zitten vandaag en morgen samen om de voedselschaarste in hun landen te bespreken. Weinig regen en extreem hoge temperaturen leiden tot tegenvallende oogsten. Tegen het einde van dit jaar zullen miljoenen mensen in hongersnood verkeren.

In sommige van de vijftien landen van de Southern African Development Community (SADC) is de oogst met 90 procent gekrompen, zegt een SADC-rapport van juni.
Een mix van onregelmatige regenval, hoge temperaturen en overstromingen heeft ervoor gezorgd dat 27 miljoen van de 292 miljoen mensen in de zuidelijke regio tegen het einde van het jaar afhankelijk zullen zijn van voedselhulp.

Schaarste in Zimbabwe
De leiders van onder meer Namibië, Lesotho, Zambia, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika zitten sinds vandaag samen in Gaborone, de hoofdstad van Botswana, om de noodtoestand te bespreken. Er wordt niet verwacht dat ze in groep een oproep zullen doen voor hulp, wel dat “individuele landen dat gaan doen”, zegt Margaret Nyirenda van SADC in de krant The Zambezian.

Van de SADC-landen zijn Malawi, Zimbabwe, Namibia en Botswana het ergst getroffen door de huidige voedselcrisis.

Er wordt verwacht dat individuele landen een oproep zullen doen voor hulp

Zimbabwe zal naar verluidt 49 procent minder voedsel produceren en 700.000 ton graan moeten invoeren om zijn bevolking te kunnen voeden.Vice-president van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa deed al een oproep naar de ontwikkelingsagentschappen en de private sector voor financiële steun.

Malawi, Botswana en Zuid-Afrika
Malawi, de derde grootse maïsproducent van de regio, moet door overstromingen eerder dit jaar, een beroep doen op buurland Zambia om aan de vraag naar voeding te kunnen voldoen. Naar schatting 2,8 miljoen inwoners van Malawi zullen tegen het einde van dit jaar te maken krijgen met voedseltekorten.

Ondertussen beleeft Botswana de ergste droogte in 30 jaar en stevent de regionale graanschuur Zuid-Afrika af op een productieverlies van 31 procent. Zuid-Afrika zal naar schatting 600.000 ton maïs moeten invoeren om het tekort op te vangen en om aan zijn contractuele verplichtingen voor de export te kunnen voldoen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons