Zelfvoorzienend leven in een minihuisje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een compleet huisje van 18 vierkante meter met een composttoilet, zonnepanelen en waterfiltersysteem. De lang gekoesterde droom van Shirly van der Hoeven (22) en haar vriend Roy Mosterd (23) komt deze zomer uit. Ze bouwden afgelopen jaar samen met een professionele timmerman aan hun ‘tiny house’. In september gaan ze een paar maanden proefdraaien op de grond van een vakantiepark in ’s Gravezande. Zo weten ze of bijvoorbeeld het verwarmingssysteem goed werkt wanneer ze deze winter met het tiny house verkassen naar Oostenrijk. Met huisje en al verhuizen ze voor drie maanden naar een wintersportgebied vanwege hun grote passie voor snowboarden. Hun onderkomen laten ze vervoeren per trailer. “Waarom we geen caravan nemen? Een tiny house is een stuk groter, comfortabeler en is veel slimmer ingericht dan een caravan of camper.”

‘Kleine huisjes’-beweging

Na een mislukte zoektocht op de huizenmarkt in het Westland langs te dure koophuizen en weinig fraaie huurwoningen, stuitte Van der Hoeven op een avond op de tiny house movement in Amerika. Een beweging van mensen die kiezen om klein te wonen, hun bezittingen grotendeels weg te doen en in kleine zelfvoorzienende huisjes te gaan wonen. Aanjager van de beweging is Dee Williams, auteur van het boek The Big Tiny. Ze verkocht al haar spullen en besloot in een huisje van 8 vierkante meter te gaan wonen, nadat ze een ernstige hartkwaal kreeg. Via haar website hield ze fans wereldwijd op de hoogte van haar leven in het poppenhuisje en het boek groeide uit tot een bestseller.

tiny house movement
 Shirly van der Hoeven (22) en Roy Mosterd (23) in hun 'tiny house'. Foto: Marlies Dinjens

“Eigenlijk was het altijd al mijn wens om in een klein huisje te wonen”, zegt Van der Hoeven. Mosterd had wel twijfels toen hij de plaatjes van de poppenhuisjes zag. “Maar al snel zag ik de voordelen: met name de lage ecologische voetafdruk, omdat we zelfvoorzienend zijn en gebruik maken van gerecyclede materialen. Ook hebben we weinig woonlasten, waardoor je minder hoeft te werken en veel vrijheid hebt. Doordat het huisje mobiel is, kun je van de ene op de andere dag verhuizen. Net als in de vakantie leef je veel buiten, dichtbij de natuur.”

Duurzaam bouwen

In de VS telt de beweging inmiddels zo’n tienduizend tiny homes en in Nederland zijn er sinds het afgelopen jaar tientallen mensen serieus mee bezig. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen de tiny house movement, zegt Gert van Vugt van Sustainer Homes. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de ontwikkeling van geheel zelfvoorzienende woningen in containers, geschikt voor liefhebbers van tiny houses, maar inmiddels is het overgeschakeld naar modules op basis van houtskeletbouw, een soort grote houten legoblokken. “We zagen dat er veel belangstelling is voor de bouw van tiny homes die zelfvoorzienend zijn, maar dat het overheidsbeleid hierbij in de weg zit. Het is relatief duur om een klein huisje te bouwen op een bouwkavel. Je moet in principe een grote bouwkavel kopen, die kost vaak veel geld kost. In de Randstad betaal je hier zo een paar ton voor.”

Er is veel belangstelling voor de bouw van tiny houses, maar het overheidsbeleid zit in de weg

Het naar beneden brengen van woonkosten is een reden voor zowel jongeren als ouderen om zich te verdiepen in de tiny houses, stelt trendwatcher Adjiedj Bakas. “Door in een tiny house te wonen besparen ze flink op hun levensonderhoud. Dat is interessant voor zestigplussers die werkloos zijn geworden of minder pensioen krijgen, maar ook voor starters op de woningmarkt.” Bakas wordt vaak in plattelandsgemeenten uitgenodigd om te praten over het wegtrekken van jongeren. “De bouw van tiny houses met goed internet zou een oplossing kunnen zijn voor gebieden als Oost-Groningen en Zeeland. Die moeten dan wel bereid zijn om aanpassingen te maken in het overheidsbeleid.”

Ontspullen

De groep die in een tiny house wil wonen, is vaak afkomstig uit de hogere delen van de middenklasse. Hun behoeften bevinden zich bovenin de piramide van Maslow, een model voor de hiërarchische indeling daarvan, stelt Bakas. “Onderin staan zaken als veiligheid, voedsel en slaap en bovenin de spirituele behoeften. Deze groep is op zoek naar spiritualiteit en verdieping en voelt zich aangetrokken tot een eenvoudiger leven.”

Door kleiner te wonen hoef je minder te werken en houd je meer tijd over voor dingen als reizen

De tiny house movement past ook naadloos in een andere stroming: het minimalisme. De term ‘ontspullen’ raakte dankzij het boek van opruimgoeroe Marie Kondo ingeburgerd in menig huishouden. “De tiny house movement is daar eigenlijk een extreme variant van”, zegt Jelle Derckx van de website Lijstjes.info. Hij blogt over het leven met minder spullen en leefde een tijd met slechts 99 items. “Zelf vind ik een tiny house iets te klein, maar het is wel interessant om na te denken welk huis past bij jouw levensstijl. Door kleiner te wonen met minder spullen hoef je minder te werken en houd je meer tijd over voor andere interessante dingen, zoals reizen. Nu rekent een hypotheekverstrekker uit hoeveel geld je maximaal kunt lenen, maar ik zou er beter voor pleiten om vooraf na te gaan of je wel een groot huis met een grote hypotheek nodig hebt.”

Afhankelijk van overheid

Of de tiny house movement doorzet als beweging, is afhankelijk van het overheidsbeleid. Wanneer bouwkavels makkelijk onder te verdelen zijn in kleinere stukken en het makkelijker wordt om je in te schrijven op een braakliggend terrein waar je tiny house kan staan, wordt het zeker aantrekkelijk. Aan de drang om te ontspullen en eenvoudiger leven lijkt voorlopig nog geen einde te komen.

Shirly en Roy zijn inmiddels bijna klaar met de bouw van hun tiny house en verkassen binnenkort naar het vakantiepark. Vrienden die langskomen om te kijken in de loods waar hun tiny house gebouwd wordt, zijn positief verrast. “Ze vinden ons huisje groter dan verwacht, maar zelf zouden ze toch nooit zo willen wonen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons