‘Welk kabinet er ook komt, het moet aan de slag met klimaat’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

VVD-coryfee Ed Nijpels had graag een kabinet gezien met GroenLinks erin. “Ze hebben verstandige ideeën als het om klimaat gaat.”

Dat zei Nijpels donderdag op een congres van energievakblad Energeia. Maar volgens hem zal ieder kabinet dat er komt, flink werk moeten maken van klimaat. “Wij zijn een fatsoenlijk land en houden ons aan internationale afspraken”, zei hij met een sneer naar de Amerikaanse president Donald Trump die zich onttrekt aan het Klimaatakkoord van Parijs.

Ed Nijpels houdt als lid van de Sociaal Economische Raad (SER) toezicht op de voortgang van de doelen vastgelegd in het Klimaatakkoord. “Welk kabinet er ook komt, er moeten stevige klimaatafspraken gemaakt worden.” Dit is nodig om ons eigen energieakkoord te halen – terwijl we nu zes procent hernieuwbare energie opwekken, moeten we in 2023 op zestien procent zitten – maar ook Europa verwacht van iedere lidstaat eind 2017 een plan om veertig procent reductie te halen in 2030. “Daar ontkomt geen enkele politieke partij aan.”  

Trump zal tegen zijn eigen kolenmuur oplopen

Volgens Nijpels maakte "zijn politiek leider” Rutte zich er in de verkiezingscampagne makkelijk vanaf door volledig in te zetten op innovatie om het klimaat te redden. “Voordat innovatie plaatsvindt heb je een overheid nodig die doelen stelt.” Tegelijkertijd vindt hij dat bedrijven en burgers zelf aan de slag moeten gaan met het reduceren van CO2-uitstoot. “Niemand in ons land hoeft te wachten tot een nieuw kabinet beslissingen gaat maken. Het leven gaat gewoon door.”

Terwijl politici onderhandelen over wie er met wie door een deur kan, zijn de ambtenaren op de ministeries gewoon aan het werk. Op dit moment worden er vijf 'transitiepaden' uitgedacht waaruit een nieuw kabinet straks kan kiezen en dat de basis zal vormen voor het Energie Akkoord 2.0. Want met het huidige akkoord zullen wij de klimaatdoelstellingen van Parijs ook niet halen.

Volgens Nijpels zal Trump “tegen zijn eigen kolenmuur oplopen”. Trump wil de mijnen in Pittsburg weer openen, maar volgens Nijpels is dat helemaal niet meer rendabel door de schaliegaswinning in de VS. En de EU moet Trump hierin vooral geen helpende hand bieden, zegt Nijpels: “Geen Amerikaanse kolen op de Europese markt.”

VVD en CDA moeten niet zo moeilijk doen over de klimaatwet

Om te voorkomen dat we gaan denken dat Nijpels zo groen is geworden dat hij eigenlijk geen VVD’er meer is, krijgt Jesse Klaver snel een veeg uit de pan: “Klaver moet het klimaatbeleid niet gaan verzieken met discussies over inkomensnivellering.” Tegelijk moeten VVD en CDA volgens Nijpels “niet zo moeilijk doen” over de klimaatwet die nu bij de Tweede Kamer ligt; een initiatiefwetsvoorstel van Samsom en Klaver, gesteund door onder meer D66 en de Christen Unie. “Hoe dan ook komt die wet op tafel bij de formatie. Hoe je het ook precies invult: we hebben hem gewoon nodig om het klimaatbeleid te structureren.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons