Wat maken die paar graden opwarming eigenlijk uit?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op dit moment vergaderen wereldleiders in Parijs druk over de aanpak van klimaatverandering. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden houden? The Guardian schetste een aantal scenario's over wat de opwarming van de aarde in de praktijk zou betekenen.

Zonder concrete maatregelen is de gemiddelde temperatuur op aarde rond het jaar 2100 met zo'n 5 graden Celsius (C) hoger dan voor de Industriële Revolutie (1750-1850). Hoewel wereldleiders proberen die stijging tot een maximum van 2 graden te beperken, blijkt uit verschillende analyses dat bij een sterke vermindering van de CO2-uitstoot het al lastig is om onder de 3 graden te blijven.

In dit artikel zet The Guardian uiteen wat de opwarming per graad stijging betekent. Hieronder alvast kort een paar voorbeelden:

  • Een stijging van 1 graad: Dat is het niveau dat we nu hebben bereikt. 2015 is tot nu toe het warmste jaar ooit gemeten en extreme droogte (Californië, Brazilië) en extreme regenval (Birma, India) komen steeds vaker voor.  
  • Een stijging van 2 graden: Veel dier- en plantsoorten krijgen steeds meer moeite om zich aan te passen aan de hogere temperaturen, met uitsterving als gevolg. De zeespiegel zal tot 55 centimeter stijgen aan het einde van deze eeuw. 
  • Een stijging van 3 graden: Belangrijke voedselgewassen, zoals rijst en maïs, kunnen in bepaalde gebieden niet meer op grote schaal worden geproduceerd. 4,5 miljard mensen zullen jaarlijks blootstaan aan hittegolven.
  • Een stijging van 4 graden of meer: Voedselzekerheid staat onder grote druk. De Noordpool zal in de zomer nagenoeg ijsvrij zijn. De zeespiegel is gestegen met 82 centimeter ten opzichte van begin deze eeuw.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons