Wassen als workout

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wassen op spierkracht is bezig aan een comeback. De voet-aangedreven ‘Drumi’ is de nieuwste toevoeging aan een groeiend assortiment handmatige wastrommels.

[[nid:47661]]

Als er íéts niet innovatief lijkt, is het kleding wassen met de hand. Maar met de revival van ambachtelijk vakmanschap en back-to-basic-leven worden alternatieven voor de traditionele wasmachine steeds aantrekkelijker. Langzaam maar zeker ontstaat er een subcultuur die het energieslurpende, luidruchtige, waterverspillende bakbeest uit huis weert en weer wast op spierkracht. En daarvoor wordt niet alleen het ouderwetse wasbord gebruikt; er is inmiddels een heel scala aan handmatig aangedreven wasmachines. Onlangs is er een in de voorverkoop gegaan met een voetpedaal, de zogenaamde ‘Drumi’. 

Het apparaat ziet eruit als een kruising tussen een pedaalemmer en de Star Wars-robot R2D2, en kan volgens de makers 2,5 kilo kleding per keer wassen. Daarvoor heeft hij twaalf liter water nodig, plus iemand die vijf minuten lang op het pedaal trapt. Ideaal dus voor mensen die niet al te veel was hebben en waterbesparing willen combineren met een workout. De prijs is wel wat aan de hoge kant: voor 239 dollar kun je er een reserveren.

[[{“fid”:”49633″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_paginabreedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_paginabreedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Promovideo Drumi”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Drumi | World’s Favourite Foot-Powered Washing Machine”,”style”:”height:327px; width:976px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-paginabreedte media-element”}}]]

De Drumi is de eerste wasmachine met pedaalemmer-ontwerp, maar zeker niet de enige op de markt die wordt aangedreven door spierkracht. Hieronder een aantal concurrenten:

Foto: Wonderwash

 

 

De Wonderwash

Een simpele draaitrommel (bingomolen-model) met een speciale deksel die ervoor zorgt dat de zeep goed doordringt in de stof. De Wonderwash heeft een even grote capaciteit als de ‘Drumi’, maar is een stuk goedkoper en gebruikt de helft minder water (vijf liter). 

Meer info over de Wonderwash vind je hier.

 

De Laundry Pod

Ook een handwasmachine. Hij is iets duurder dan de Wonderwash, en de capaciteit is naar verluidt een stuk kleiner. Op de site staan weinig gegevens vermeld, maar aan de promotievideo te zien is het apparaat erg prettig in gebruik. (waarom zou je hem anders meenemen naar een picknick?)

[[{“fid”:”49636″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Laundry Pod Eco Friendly Hand Washing Machine”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

De Stick Hand Washer

Het meest compacte én goedkope alternatief is van de makers van de Wonderwash. De Stick Hand Washer is nog kleiner dan een wasbord, en in combinatie met een emmer of teil naar keuze is de capaciteit onbeperkt. Ook het waterverbruik heb je helemaal zelf in de hand. Het gebruiksgemak lijkt iets minder en je zult flink door moeten stampen om een lading was goed schoon te krijgen, maar het is een simpele en elegante oplossing. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Foto: Wonderwash

Zelf bouwen

Al bijna tien jaar geleden bouwde de veertienjarige Remya Jose uit India deze wasmachine-fiets. Ondertussen is er nog steeds geen wasfiets op de markt gebracht, maar het mechanisme is niet al te ingewikkeld om na te bouwen. Een man uit Sheffield heeft inmiddels een versie gebouwd die ook als vervoermiddel te gebruiken is, inclusief opbergvakken voor water en zeep!

[[{“fid”:”49638″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Mini Washing Machine Runs without Electricity : Remya Jose Innovation”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Video: Discovery Channel

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons