Daniël Poolen Beeld: Nick van Tiem
Column

Waar blijft het statiegeld op mondkapjes?

Sinds onze strijd tegen de onzichtbare vijand is de samenstelling van zwerfafval veranderd. Tissues, blauwe wegwerphandschoentjes en zelfs mondkapjes liggen op straat en spoelen aan op de stranden. Het ontsiert niet alleen, maar kan ook gevaarlijk zijn, zegt Daniël Poolen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Update 26 augustus 2020

Sinds de corona-uitbraak maken milieuorganisaties zich steeds meer zorgen over de toenemende hoeveelheid plastic afval. Plastic speelt namelijk een belangrijke rol in de bestrijding van de pandemie. Latex handschoenen en wegwerpmondkapjes beschermen tegen besmetting, maar geven ook meer plasticvervuiling. Zo wees wetenschappelijk onderzoek in juni uit dat het maandelijkse wereldwijde medisch-plasticverbruik momenteel neerkomt op 129 miljard mondkapjes en 65 miljard handschoenen. Via rioleringen spoelt dit soort afval bovendien steeds vaker aan langs kustlijnen, meldt The Guardian, zodat vogels en zeeschildpadden erin verstrikt kunnen raken

De Amerikaanse milieubeschermingsorganisatie Ocean Conservancy vindt het met name verontrustend dat de plasticindustrie inspeelt op de angst dat hergebruik kan leiden tot meer besmettingen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie laat weten dat stoffen mondkapjes bescherming bieden zolang ze elke dag met wasmiddel gewassen worden.

Volgens de Verenigde Naties moet er een internationaal handelsbeleid komen om plasticvervuiling te verminderen. Bovendien zouden overheden volgens hen herbruikbare mondkapjes moeten promoten.

 

Tijdens mijn zoveelste rondje luchten, sjok ik mijn bekende route. Met de blik op de stoeptegels en stukjes groen zie ik het nodige zwerfafval voorbijkomen. Flesjes, blikjes, snoepwikkels, de usual suspects. Maar de laatste week is die samenstelling wat veranderd. Ineens zie ik tissues, blauwe wegwerphandschoentjes en zelfs mondkapjes liggen. Onze strijd tegen een onzichtbare vijand heeft het palet aan zwerfafval verruimd.

De rioolwaterzuivering ziet steeds meer wegwerpbeschermingsmiddelen door het toilet gespoeld worden, waardoor de boel verstopt raakt. En de recyclebedrijven merken dat de brave burger mondkapjes in de plasticbak gooit. Goed bedoeld, maar die dingen zijn vooralsnog niet te recyclen.

 

Ik zie nu tissues, wegwerphandschoentjes en zelfs mondkapjes op straat liggen

We hebben ineens te maken met een nieuwe categorie afval: medisch afval. Normaal gesproken zie je dat alleen waar het thuishoort: in ziekenhuizen, bij huisartsen of in zorginstellingen. Of eigenlijk zie je het daar niet eens. In speciale bakken en onder strenge voorwaarden wordt het afgevoerd en verbrand – alles om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.

Naarmate onze economie meer op gang komt na de corona-dip, zal het gebruik van beschermingsmiddelen het nieuwe normaal worden. Voor zorginstellingen worden al vrachtladingen met handschoentjes en mondkapjes geïmporteerd, en naaien bedrijven en vrijwilligers zich een ongeluk om aan de vraag te voldoen. De explosieve consumptie van wegwerpbescherming zal de samenstelling van ons afval voor de komende maanden, of misschien zelfs jaren veranderen.

Afvalnerd

Nou weet ik niet of ik voor medisch afval een aparte bak ga neerzetten, maar we moeten er wat mee. Het is onverantwoord om onze vuilnisvrouwen en -mannen bloot te stellen aan de risico’s die bij het verwerken van medisch afval komen kijken. En die troep wil je niet op straat hebben.

Kom daarom als overheid met een afvalplan, waarbij het alle burgers helder wordt wat te doen met deze nieuwe afvalsoort. Eerder dit jaar introduceerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven statiegeld als effectief middel om kleine PET-flesjes uit het straatbeeld te krijgen. Een idee voor mondkapjes?

Het is in elk geval een kans. Als afvalnerd jeuken mijn handen om te onderzoeken of je die tonnen van het vuilste vuil uit de oven kunt redden door ze circulair te maken. Nederland wil in 2050 immers volledig circulair zijn. Dat cirkeltje is nu verre van rond.

Bijna de helft van al het plastic in de Noordzee komt van vissers

Wat gebeurt er met al het plastic dat we blijven produceren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons